16.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 23 maja, 2022

Premiera opere »Capuleti in Montegi«

Piše: Jože Jan

V četrtek, 21. oktobra ob 19.30 uri, bo v Slovenskem Narodnem Gledališču Opera in balet Ljubljana premiera opere »Capuleti in Montegi« italijanskega opernega skladatelja Vincenza Bellinija.

Vincenzo Salvatore Carmelo Franceso Bellini (1801-1835), italijanski romantični operni skladatelj, avtor znamenite Norme, je poustvaril operno zgodbo o ljubimcih, ki svojo strast plačata z življenjem. Od najbolj znane Shakespearjeve verzije se opera Capuleti in Montegi razlikuje predvsem v tem, da ne prinaša celotne zgodbe, pač pa zgolj zadnji dan življenja veronskih ljubimcev.

Tragično zgodbo je na oder postavil belgijski režiser Frank van Laecke, ki je v Sloveniji že režiral opere Katja Kabanova, Lucija Lammermoorska in Devica Orleanska. Bellinijevo opero režiser postavlja v fotografski studio v Veroni leta 1945. Capellio, boter družine Capuletov, povabi svoje na fotografsko portretiranje družine. Še preden je narejen prvi posnetek, se zasliši pok pištole. Capuletov sin umira, začne se uvertura…in maščevanje.

Opera brez legendarnega »balkonskega prizora« se konča z enem najbolj pretresljivih zaključnih prizorov iz opernega repertoarja. V njem sta Romeo in Julija živa do konca. Preden skupaj umreta, odpojeta duet.

Po premieri se bo opera letos ponovno predstavila še 22. , 23. , 26. in 28. oktobra.

Sorodne vsebine