13.8 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Premiera igre o (ne)sporazumevanju “Indijc hoče v Bronx”

Piše: Jože Jan

Drevi bo ob 20.00 uri v Gledališču Koper premiera igre Israela Horovitza »Indijc hoče u Bronx« v režiji Renate Vidič.

Igra o (ne)sporazumevanju »Indijc hoče u Bronx« je drugo dramsko besedilo leta 2020 preminulega ameriškega dramatika, scenarista in režiserja judovskega rodu Israela Horovitza. Krstno je bilo uprizorjeno leta 1968, Horovitz pa je zanj prejel nagrado za najboljše dramsko besedilo. Na slovenskih odrih je bilo prvič uprizorjeno v Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana v sezoni 1995/1996, uprizoritev v Gledališču Koper bo njegova druga postavitev v Sloveniji.

Enodejanka obravnava nasilje in njegove mehanizme, rasno nestrpnost in nezmožnost medkulturne komunikacije v ameriški družbi v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Horovitz mladih nasilnežev ne prikazuje kot kriminalce, temveč kot nesrečnike s kriminalno preteklostjo.

Israel Horovitz, rojen leta 1939 v Združenih državah Amerike, je bil dramatik, režiser, igralec in soustanovitelj Gloucester Stage Company, v kateri je do leta 2006 bil umetniški vodja, nato pa član upravnega odbora. Napisal je več kot 70 dramskih del, ki so bila prevedena in izvedena v več kot 30 jezikih po vsem svetu. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med njimi Nagrado Ameriške akademije za umetnost in književnost.

Predstave se bodo ponovile tudi 8, 12. in 13. januarja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine