24 C
Ljubljana
nedelja, 19 maja, 2024

Premiera drame Marka Sosiča “Meja Sneženja” v Trstu

Piše: Jože Jan

Drevi bo ob 20.00 uri v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu premiera drame »Meja sneženja« tržaškega Slovenca Marka Sosiča.

Tržaško Slovensko stalno gledališče v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj začenja leto 2022 s poklonom nekdanjemu umetniškemu vodji, tržaškemu pisatelju, dramatiku in režiserju Marku Sosiču.

Meja sneženja je družinska freska v enem dejanju, v kateri so strnjene vodilne teme Sosičeve poetike. Je zgodba o odtujenosti, ksenofobiji, nezaceljenih ranah znotraj družinskega kroga. Hkrati pa ponuja možnost iskanja bolj humanega sveta.

V obliki, ki bo doživela premiero na velikem odru SSK, je besedilo nastalo leta 2019, avtor pa ga je napisal veliko prej.  Dramaturginja Marinka Poštrak je uprozoritev označila kot »hommage osupljivo virtuoznemu,  v Sloveniji nikakor dovolj prepoznanemu literarnemu opusu Marka Sosiča, v katerega vrh sodi tudi drama Meja Sneženja.«

Marko Sosič se je rodil v Trstu. Študiral je na Akademiji za gledališče in film v Zagrebu, kjer je leta 1984 diplomiral iz režije. Deloval je po različnih slovenskih in italijanskih gledališčih. V letih 1991-1994 je bil umetniški vodja Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici. Dvakrat ( v letih 1999-2003 in 2005-2009) je bil umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča v Trstu. Za RAI (italijansko TV) je posnel in napisal scenarije za vrsto dokumentarnih filmov. Pisal je romane in kratke zgodbe, radijske igre ter dramske fragmente. Za svoj roman Balerina, balerina je dobil tržaško nagrado Vstajenje in se uvrstil v krog finalistov za nagrado Kresnik. Za nagrado Kresnik sta bila tudi nominirana romana Tito, amor mijo in Ki od daleč prihajaš v mojo bližino. Z romanom Kratki roman o snegu in ljubezni se je četrtič uvrstil med velike finaliste za nagrado Kresnik. Njegova dela so prevedena v številne jezike.

Ponovitve predstave bodo do 30. januarja v Trstu, februarja pa bodo sledile tudi pri koproducentih v Kranju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine