5.6 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Premiera Donizettijeve opere »Ljubezenski napoj« v ljubljanski Operi

Piše: Jože Jan

V četrtek, 20. januarja ob 19.30 bo v ljubljanski Operi premiera Donizettijeve opere »Ljubezenski napoj«. Na oder Opere se po uspešnici Sevlijski brivec vrača prekaljeni operni režiser Krešimir Dolenčić. Orkester in pevce bo vodil gostujoči maestro Simon Krečič.

Ljubezenski napoj (v izvirnem italijanskem jeziku L’elisir d’amore) je komična opera v dveh dejanjih Gaetana Donizettija. Krstna predstava je bila v milanskem gledališču Teatro della Canobbiana 12. maja 1832. V Ljubljani je bila opera prvič na sporedu v Stanovskem gledališču 13. oktobra 1838. Opera Ljubezenski napoj je danes del železnega repertoarja v opernih gledališčih po vsem svetu.

V pogovoru z dramaturginjo Tatjano Ažman je operni režiser Krešimir Dolenčić opisal predstavo: »Ob predstavitvi postavitve Ljubezenskega napoja v Ljubljani sem izgovoril misel – dajmo ljudem veselja. Zavedam se, da imamo tudi danes vsi občutek, da smo v neke vrste vojni. Tudi sedaj ljudje umirajo in občutki so podobni, tako kot moja želja vrniti se na temelje človeškega. Želja po tem, da ljudem prinesemo malo radosti, da jim damo ne samo diagnozo, temveč tudi terapijo. Z Andrejem Stražišarjem, s katerim sem že večkrat sodeloval, in z Alanom Hraniteljem smo si zamislili veliko slaščičarno in svet, narejen iz sladic. Le kdo se jim lahko upre? Ta prispodoba nas vrne v otroštvo ali k drugi prijetni izkušnji in v povezavi z idejo, ki sem jo našel v Donizettijevem glasbenem delu, si to lahko privoščimo. Mislim, da je tudi skladatelj imel v mislih nekaj takega. To je opera za občinstvo. V kreativnem procesu, na vajah je vsem lepo in celotna ekipa dela v veselem ustvarjalnem vzdušju. Prepričan sem: če nam je lepo, bo lepo tudi občinstvu. Konec koncev je Donizetti opero Ljubezenski napoj napisal zato, da bi ljudi razveseljevala.«

Donizetti se je rodil kot šesti otrok v revnem domu v Bergamu leta 1797. Leta 1806 je bil sprejet v poklicni glasbeni konservatorij. Vodja konservatorija je hitro spoznal dečkov talent in mu je pomagal pri šolanju. Usmeril ga je v komponiranje in študij petja. Po devetih letih šolanja je odšel na študij glasbe na Liceo musicale v Bologno. Ko je bi star dvajset let je spisal prvo opero Henrik iz Burgundije. Ob koncu tridesetih in začetku štiridesetih let 19. stoletja je bil na vrhuncu slave. Preselil se je v Rim in se poročil s hčerko bogatega rimskega meščana. Poleg 71 oper je ustvaril tudi lepo število simfonij, godalnih kvartetov, kantat in skladb za sakralno glasbo.

Po premieri bo v Operi ponovitev Donizettijeve opere še 21, 22, 25, 26, 27, 28. in 29. januarja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine