2.9 C
Ljubljana
nedelja, 25 februarja, 2024

Predstavi M. Atwood Penelopiada se obeta ponovitev

Piše: C. R.

Festival Ljubljana in Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana sta napovedala ponovitve predstave M. Atwood “Penelopiada” v režiji Livije Pandur.

Na oder Festivala Ljubljana se 2., 7. in 8. novembra ob 19.30 v Viteški dvorani Križank vrača predstava M. Atwood: Penelopiada. Homerjeva Penelopa, ki kot motiv zveste in potrpežljive žene že stoletja služi kot poučen primer podrejanja žensk, doživi pri Margaret Atwood obrat. V Penelopiadi namreč v ospredje postavlja zgodbo Penelope in njenih dvanajstih dekel ter jo aktualizira. Se Penelopa laže ali govori resnico?

Režiserka Livija Pandur je o predstavi povedala: »Margaret Atwood (1939) ob predelavi svojega romana v dramsko strukturo navaja, da Penelopiada ni le enostavna priredba Odiseje, saj postavlja v ospredje zgodbo Penelope in njenih dvanajstih dekel, ki jih je ob vrnitvi domov obesil Odisej (zaradi domnevnega izdajstva in odnosov s snubci). Homerjeva Penelopa, ki se kot motiv zveste in potrpežljive žene že stoletja vsiljuje kot poučen primer podrejanja žensk, dobi pri Margaret Atwood ingeniozen obrat, saj se na Penelopino izpoved odzivajo obešene služkinje in postavljajo dve ključni vprašanji: zakaj jih je Odisej tako kruto umoril in kakšno vlogo je pri tem igrala Penelopa. In še pomembneje: nenehno spodbijajo predvsem Penelopino pričevanje, to pa po drugi strani razkriva doslej skrite mehanizme »uradne verzije« Odiseje. V družbi, v kateri smo še vedno priča nezaslišanemu nasilju nad ženskami, posilstvom in pobijanjem žensk, njihovemu izkoriščanju, neenakosti in podrejenemu položaju, je vsaka pogumna izpoved postavljena pred sodišče, pred razsodnika, ki naj bi ugotovil, kdo laže, kdo ima prav in kdo je močnejši. Nam Penelopa laže ali nam govori resnico? Zdi se, da se lahko samo s tem pričevanjem končno osvobodi zapora vsiljene zgodovine, v katero so jo ujeli, v arhetip potrpežljive in zveste žene, »poučne legende«, palice, s katero pretepajo in podrejajo druge ženske. In tako kot mnoge pred njo ne more izgubiti ničesar drugega razen lastnih verig.«

Imetniki vstopnic uprizoritev, ki so bile septembra odpovedane, morajo vstopnice zamenjati, kar lahko storijo na dva načina:

  • menjava fizičnih vstopnic je možna pri blagajni Križank, vsak delovnik od 10.00 do 16.00,
  • za menjavo vstopnic, kupljenih preko spleta, je potrebno opraviti nov nakup in poslati potrdilo na elektronski naslov [email protected] ter podatke za vračilo kupnine za prvoten nakup.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine