15.8 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Predstava »Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa« v SNG Nova Gorica

Piše: Jože Jan

V torek, 11. januarja ob 20.00 bo v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica ponovitev predstave »Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa«. Koprodukcijsko uprizoritev SNG Nova Gorica in Gledališča Koper režira Renata Vidič.

Roman Marka Haddona »Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa« je bil leta 2003 izpisan kot pripoved za mladino in odrasle. V letu izida je prejel več prestižnih nagrad, Whitebread za najboljšo knjigo in najboljši roman, nagrado Commonwealth za najboljši prvenec in nagrado Guardian za otroško književnost. Tudi v Sloveniji se je zelo priljubil tako mladim kot odraslim bralcem.

Simon Stephens je po romanu za londonski Royal National Theatre napisal odrsko priredbo. Krstna uprizoritev je prejela kar sedem nagrad Olivier, med njimi tudi nagrado za najboljšo novo igro (2013). Sledile so številne uprizoritve po vsem svetu.

Mark Haddon (1962) je angleški literat in slikar. Z literaturo se je začel ukvarjati leta 1987, ko je napisal in ilustriral svojo prvo knjigo za otroke. Mednarodno pozornost je pritegnil z romanom »Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa«. Za svoje delo je prejel številne nagrade. TV serija Microsoap je bila nagrajena z nagrado BAFTA za najboljšo dramo za otroke, radijska igra Coming Down the Mountain z bronasto nagrado Sony, roman Velika zadrega z nagrado Costa za najboljši roman leta, največ nagrad pa je prejel roman Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa, leta 2003 tri, leta 2004 pa kar dvanajst nagrad: nagrado Guardian za mladinsko leposlovje, nagrado Booktrust Teenage, nagrado Spoken Word za avdio knjigo leta; nagrado Whitbread za knjigo leta, nagrado Southbank Show, nagrado za najboljši prvenec v Commonwealthu, nagrado LA Times za najboljši roman, nagrado WH Smith za mladinsko knjigo leta, nagrado Waterstones za pripovedništvo, nizozemsko nagrado Silver Kiss, ameriško nagrado Yalsa Aley, japonsko nagrado Sankei za otroško knjigo, nagrado McKitterick, italijanski nagradi Serono in Boccaccio,ter nagrado Waverton Good Read.

Simon Stephens (1971) je angleški dramatik. Med njegovimi zgodnjimi deli, napisanimi v letih 1998—2006 za Royal Court Theatre, izpostavimo Bluebird, Herons, Country Music in Motortown. V letih 2007—2009 je napisal več iger, med njimi dramo Harper Regan, ki je bila prva med njegovimi uprizorjena v Sloveniji (v MGL). Odrska adaptacija romana Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa je prejela nagrado Olivier in Tony za najboljšo novo igro. Simon Stephens je stalni umetniški sodelavec gledališč Lyric Theatre in Royal Court. Bil je tudi član vodstva gledališke skupine Paines Plough (2009—2014) in mentor programa Young Writers v gledališču Royal Court (2001—2005).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine