13.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Predstava podtalne komedije »Birokrati« v SNG Nova Gorica

Piše: Jože Jan

V nedeljo, 30. januarja ob 18.00 bo na Velikem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica v gostovanju Gledališča Koper predstava podtalne komedije »Birokrati«. Tretje dramsko delo Jureta Karasa režira Jaka Ivanc.

Osnovno idejo komedije je Jure Karas prenesel iz Gogoljevega Revizorja. Za revijo Gledališče Koper je avtor izjavil: »Z režiserjem Jako Ivancem sva najprej premlevala Revizorja, ampak bolj ko sva ugotavljala, kaj vse bi bilo treba rezati, spreminjati in kaj od izvirnega besedila bi rada uporabila, bolj je bilo jasno, da nama je tematika Revizorja veliko zanimivejša kot vsebinsko dogajalni lok. To osnovno idejo sva prenesla v Birokrate, ampak na veliko bolj fantazijski ravni. Konkretna tema ekstremnega birokratizma pa mislim, da nam je v Sloveniji praktično položena v kolektivno podzavest.«

Globoko pod površjem zemlje se skriva birokratski aparat, ki premleva, razmišlja in zapleta na peklenski ravni. Sistem, ki je še včeraj tekel gladko, se zatika. Nekaj je hudo narobe. In nekdo bo moral prevzeti odgovornost. A nič ne pomaga: ne zavzeta nesposobnost nižjih peklenskih uradnikov, ne bes stanovskih kolegov iz nebes. Zadeve se zapletejo do te mere, da nastala situacija zbudi zanimanje regionalnega direktorja pekla. Dobrodošli v kleti, kjer so dokumenti in duše vedno izgubljeni, uradniki profesionalno neprijazni in vrste večne. In kjer peklenska uprava dela nadure samo za vas.

Avtor komedije, diplomiran filozof in literarni komparativist Jure Keras, kot scenarist, režiser, avtor glasbe ter oblikovalec zvočnih in vizualnih vsebin že več kot petnajst let ustvarja za gledališče, radio in televizijo. Poleg komedije »Birokrati« je napisal tudi zmagovalno komedijo Dnevov komedije 2019 »Realisti« in komedijo »Čudovita«.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine