9 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Pred 180 leti se je rodil francoski slikar Claude Monet, ki velja za enega najpomembnejših impresionističnih slikarjev

Pred 180 leti se je rodil francoski slikar Claude Monet. Velja za enega najpomembnejših impresionističnih slikarjev. Vedno pogosteje je ustvarjal v naravi po načelih plenerizma, sprva pejsaže in prizore iz meščanskega življenja, pozneje je z igro barv in svetlobe svobodno interpretiral motiv kot subjektivno likovno podobo trenutka.

Monet se je rodil leta 1840 v Parizu. Mladost je preživel v Le Havru, kjer se je učil risanja. Leta 1859 se je odločil za pot slikarja. Po letu 1860 se je v Parizu družil z Manetom, Pissarojem, Renoirom in Sisleyjem. Od leta 1862 je študiral pri Charlesu Gleyru.

Leta 1878 se je s svojo bolehno ženo Camille in otrokoma, v času, ko se je soočal s finančnimi težavami, preselil v pariško predmestje Vetheuil. To obdobje je pomenilo prelomnico v njegovem ustvarjanju, saj se je takrat začel bolj obračati h krajini. Obenem je bilo to obdobje eno najbolj plodnih, saj je v samo treh letih ustvaril skoraj 300 slik, med njimi več upodobitev vrta v Vetheuilu.

Leta 1883 je najel hiši v Gyverniju, kamor se je preselil z družino. Nekaj let pozneje je hišo odkupil, pozneje pa je dokupil še zemljišče z ribniki in z lokvanji. Po smrti druge žene in najstarejšega sina, ko mu je vid vedno bolj pešal, je večinoma ustvarjal na svojem vrtu v Givernyju. Umrl je 5. decembra 1926.

Monet je poznan po svojih serijah slik, denimo katedrale v Rouenu, senenih kopic, lokvanjev v Givernyju ali mosta Waterloo v Londonu. Slednjega je denimo med svojimi obiski mesta naslikal kar 41-krat. “Kar vedno znova izstopa v Monetovi izjemno bogati korespondenci, je, da piše o tem, da mora pokrajino najprej raziskati,” je ob letošnji razstavi Monetovih del v Muzeju Barberini v Potsdamu po pisanju nemške tiskovne agencje dpa povedal kustos razstave Daniel Zamani.

Petindvajset slik z upodobitvijo senenih kopic pa je Monet naslikal pozimi 1890-1891 v Givernyju. Senene kopice je slikal v različnih svetlobnih pogojih ob različnih urah dneva in ob različnem vremenu. Lani je bila slika iz omenjene serije iz leta 1890 na dražbi prodana za rekordnih 110,7 milijona ameriških dolarjev, s čimer je postala najdražja umetnikova slika, prodana na dražbi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine