4.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Praznik občine Ivančna Gorica letos posvečen zborovskemu petju v Šentvidu pri Stični

Letošnja osrednja svečanost ob prazniku občine Ivančna Gorica s podelitvijo priznanj in nagrad je potekala na zadnji petek v maju v športni dvorani OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični. Se sprašujete zakaj ravno v Šentvidu? Odgovor je več kot preprost, saj je v Šentvidu doma slovenska pesem. Ta nas je spremljala ves večer in vodila po spominih petdesetletne zgodovine Tabora slovenskih pevskih zborov.

Ob prazniku občine Ivančna Gorica je prisotne nagrajence, goste ter občanke in občane nagovoril župan Dušan Strnad. Z uvodnimi mislimi se je poklonil Taboru slovenskih pevskih zborov in tradiciji prepevanja v Šentvidu pri Stični. Tabor je v svoji 50-letni zgodovini ponesel ime Šentvida in občine Ivančne Gorica širom po Sloveniji in preko njenih meja. »Danes praznujemo. Spominjamo se dne, ko je naš rojak Josipa Jurčič leta 1871 postal urednik časopisa Slovenski narod. Tudi zaradi bogate zapuščine Josipa Jurčiča je kultura v naši občini doma. Naši ljudje radi pojejo, plešejo, pišejo, rišejo, igrajo ali pa kako drugače ustvarjajo in to tradicijo prenašajo na mlajšo generacijo«.

V nadaljevanju je predstavil smele načrte občine v prihodnje. Povedal je, da je novo izvoljeni Občinski svet s sprejemom dvoletnega proračuna potrdil številne nove investicije, kot so gradnja novega vrtca v Šentvidu, Kulturno upravnega centra z novo knjižnico, kulturno dvorano in upravnimi prostori v Ivančni Gorici ter Hišo kranjske čebele v Višnji Gori. Pa gradnja obvoznic mimo Ivančne Gorice in Šentvida. Izpostavil je še veliko željo pridobitve dodatnega oddelka glasbene šole v Zagradcu, dodatnih oddelkov za naše najmlajše v vrtcih in izgradnjo sodobnega medgeneracijskega središča z domom za starejše. Z novo industrijsko cono in zaključkom gradnje daljnovoda, pa bodo zagotovljeni še boljši pogoji za številna podjetja v ivanški občini.

Povedal je še, da Občina veliko sredstev nameni tudi izgradnji cest, kanalizacij, vodovodov in pospešeni gradnji kabelske kanalizacije, ki bo omogočala hitri internet. Le malo nazaj je bil v uporabo predan 15 kilometrov dolg vodovodni sistem po Leskovški planoti, v naslednjem tednu pa bo potekalo odprtje popolnoma prenovljene Ljubljanske ceste v Ivančni Gorici. Vse to pa ne bi šlo brez dobrega sodelovanja s številnimi društvi, javnimi zavodi, zvezami, podjetji, posamezniki, Samostanom Stična in župnijami ter skupnega povezovanja s sosednjimi občinami. V nagovoru se je zahvalil še vsem nastopajočim in soorganizatorjem, tako šentviški šoli kot zvezi kulturnih društev. Svoj nagovor je sklenil s čestitko ob prazniku in naslednjimi besedami: »Naj živi Tabor pevskih zborov, naj živi Šentvid pri Stični, naj živi Občina Ivančna Gorica«.

Osrednja prireditev ob prazniku občine Ivančna Gorica je vsako leto zaznamovana in oplemenitena s podelitvijo občinskih priznanj in nagrad. Letošnjim nagrajencem sta priznanja izročila župan Dušan Strnad in podžupan Tomaž Smole.

Naziv Častni občan je prejel Igor Švara, za pomembne dosežke in trajne zasluge pri ohranjanju slovenske ljudske glasbe in zborovske pesmi ter prepoznavnosti Tabora slovenskih pevskih zborov in občine Ivančna Gorica doma in po svetu. Švara že 25 let dirigira združenim pevskim zborom na vsakoletnem Taboru slovenskih pevskih zborov in s svojo karizmo izvablja pesem iz tisočih slovenskih ljubiteljskih pevcev.

Nagrado Zlati grb občine je prejel Ignacij Kastelic, za dolgoletno požrtvovalno delo ter izjemne prispevke na področju družbenega življenja in gospodarskega razvoja temeniške doline in občine Ivančna Gorica.

Anica Bregar in Jože Glavič sta prejemnika letošnje nagrade Josipa Jurčiča. Bregarjevi je podeljeno za dolgoletno uspešno delo na področju gasilstva ter zaščite in reševanja v ivanški občini, Glaviču pa za izjemno delo na področju kmetijstva, gasilstva in prostovoljstva ter kulturnega in družbenopolitičnega udejstvovanja v občini Ivančna Gorica. Kip Josipa Jurčiča je v imenu Jožeta Glaviča prevzel sin. 

Na svečanosti so bili podeljeni tudi plaketi Antona Tomšiča. Kot prvo ga je prejelo Turistično društvo Višnja Gora, za 90-letno uspešno delovanje, ki je pomembno prispevalo h gospodarskemu, turističnemu in družbenemu razvoju Višnje Gore in občine Ivančna Gorica. Prejemnica plakete je tudi Simona Zvonar, za izjemno delo in trajne dosežke na področju glasbene umetnosti, zborovske pesmi in izobraževanja v občini Ivančna Gorica.

Svečanost je spremljal tudi bogat kulturni program s prepletom zborovskega petja, plesa in igre. Sploh prvič v zgodovini občine je na odru šentviške dvorane zapel združeni občinski pevski zbor, sestavljen iz 18 zborov, pod vodstvom zborovodje Roberta Kohka. Na avtorski muzikal z naslovom Tu smo doma, so zapeli, zaplesali in zaigrali tudi učenci OŠ Stična. Združenemu pevskemu zboru OŠ Stična, PŠ Zagradec in PŠ Višnja Gora, pa so se pridružili še učenci otroškega in mladinskega pevskega zbora šentviške šole. Manjkala ni niti Godba Stična, ki je ob vhodu pozdravljala številne obiskovalce. Prireditev je povezoval radijski napovedovalec in pevec Marjan Bunič.

Praznični večer se je zaključil, kot se za šentviški tabor spodobi. S povorko vseh sodelujočih pevskih zborov in pesmijo Pa se sliš, v izvedbi združenih zborov. Dirigentsko palico je ob zaključku prevzel novi častni občan, dirigent Igor Švara. Še pred tem pa je predsednik Tabora Matej Šteh, vse zbrane povabil na jubilejni 50. Tabor slovenskih pevskih zborov, ki bo v Šentvidu pri Stični potekal 15. in 16. junija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine