13.8 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Pot kulturne dediščine Žirovnica

Piše: Jože Jan

S sloganom »Edinost, sreča, sprava k nam naj nazaj se vrnejo!« Žirovnica vabi, da na praznik slovenske kulture, 8. februarja, obiščete Pot kulturne dediščine.

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer letos ne bo organiziranega pohoda in proslave, se pa Pot kulturne dediščine lahko obišče samostojno. Prešernova rojstna hiša, Čopova rojstna hiša, Finžgarjeva rojstna hiša ter Čebelnjak Antona Janše bodo za obiskovalce odprte od 8. do 16. ure. Vstop bo brezplačen.

Pot kulturne dediščine Žirovnica je tematska pot, ki povezuje kulturno-zgodovinske spomenike v vaseh pod Stolom. Je ena najstarejših tematskih poti v Sloveniji in predstavlja edinstven pomen v slovenskem kulturnem prostoru ter vabi k aktivnemu odkrivanju tradicije.

Krožna pot je dolga 10 kilometrov, speljana je po lokalnih, vaških in poljskih cestah. Označena je z usmerjevalnimi tablami, ki vodijo od ene do druge znamenitosti.

Večji parkirišči sta na voljo v Vrbi in na Breznici, manjše parkirišče je tudi pri Čopovi rojstni hiši v Žirovnici.

Poleg brezplačnega obiska rojstnih hiš Prešerna, Čopa in Finžgarja bodo obiskovalci 8. februarja od 12.00 do 13.30 lahko ogledali prenos tradicionalnega 36. recitala Prešernove poezije v organizaciji Združenja dramskih umetnikov Slovenije in Radia Slovenija – Programa Ars. Pred Prešernovo, Finžgarjevo in Čopovo rojstno hišo bodo na ogled tudi zanimivi filmi o Poti kulturne dediščine Žirovnica in o Francetu Prešernu.

Druga novost je prenovljena stalna razstava o življenju in delu Matije Čopa v njegovi rojstni hiši. Na razstavi bodo na ogled vsi znani portreti Matije Čopa, obiskovalci pa bodo lahko spoznali Čopov doprinos k slovenskemu jeziku in kulturi, njegovo prijateljstvo s Francetom Prešernom ter prebrali Zdravljico v nekaterih tujih jezikih, ki jih je obvladal Matija Čop.

Na sprehodu po Poti kulturne dediščine Žirovnica je še vrsto drugih zanimivosti in znamenitosti, ki jih je vredno obiskati. V Vrbi je znamenita vaška lipa, Prešernov spomenik in cerkev sv. Marka. Na Breznici je spomeniško obeležje Antonu Janši in Plečnikov spomenik, v Zabreznici pa aleja slavnih mož in zasebna zbirka Muzej preteklosti, ki bo 8. februarja za obiskovalce odprta od 8. do 16. ure.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine