1.5 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Pošta Slovenije bo obeležila stoletnico prve slovenske znamke

Pošta Slovenije bo danes izdala še zadnji sklop letošnjih poštnih znamk, ki bo ponudil bogat izbor znamk in filatelističnih izdelkov. Ob tej priložnosti bodo ob 14. uri v atriju njihovih prostorov na Čopovi ulici pripravili promocijo priložnostne znamke, ki so jo izdali ob 100. obletnici izida prvih poštnih znamk – Verigarjev.

Verigarji so prve slovenske znamke oziroma serija znamk, ki so izšle kmalu po razpadu Avstroogrske in jih je novembra leta 1918 oblikoval akademski slikar Ivan Vavpotič. Seriji znamk je skupen motiv sužnja, ki trga verige, kot suženj pa je upodobljen znani orodni telovadec in poznejši dobitnik olimpijske medalje Stane Derganc.

Značilnost teh znamk je, da so nastajale v času pomanjkanja po prvi svetovni vojni, zato so jih tiskali v Ljubljani, v času stavke jeseni leta 1919 pa tudi na Dunaju, in sicer na različnih vrstah papirja z različnimi barvnimi odtenki, perforirali so jih na različnih napravah in gumirali z razpoložljivimi lepili.

Ob stoletnici izida bo Pošta izdala znamko v poli po 25 kosov, spremljala jo bosta tudi ovitek in žig prvega dne, ki je na voljo na pošti 1101 Ljubljana. Znamka predstavlja portret slikarja Ivana Vavpotiča in motiv ene izmed znamk Verigar.

Kot je že stalnica novembrskih izidov, bodo spet izšle tudi štiri redne, praznične znamke na samolepilnem papirju. Tudi letos bosta dve znamki z božičnima in dve z novoletnima motivoma, vse bodo tiskane v polah po 50 znamk ter v zvežčkih s po 12 znamkami.

Izšla pa bo še ena serija rednih poštnih znamk, tokrat na temo ekologije. Serija se bo imenovala Skrb za okolje, motivi petih rednih znamk, tiskanih na samolepilnem papirju v polah po 50 znamk, pa bodo na temo obnovljivih virov energije, čistega zraka, vode kot pomembne dobrine, zmanjševanja količine odpadkov ter mikroplastike v morju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine