15.8 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Posredna grožnja? – Nasilje, seks in druga nekultura na razstavi

Piše: C. R.

V ljubljanski Galeriji Gallery bodo, 9. junija ob 19. uri odprli razstavo novega cikla slik razvpitega slikarja Arjana Pregla z naslovom Podobe, ki prihajajo.

Ariana Pregla smo bili sicer navajeni kot avtorja »neumetnosti«, infantilnih kolažev in drugih »packarij«, tokrat pa zgraža in šokira z brutalnimi prizori fizičnega in seksualnega nasilja. Stilizirane podobe golih ljudi, med katerimi nekateri brez glav ali udov krvavijo, nekateri pa grobo spolno občujejo, so menda »podobe, ki prihajajo«, morda celo prikrita grožnja političnim nasprotnikom, s katerimi je avtor bil besedne bitke po socialnih omrežjih ali morda celo na kolesarskih protestih. Nekatere je celo mogoče razumeti tudi kot »podobe, ki prihajajo« iz Ukrajine, kot neposredno posledico brutalnega »navdiha«, ki avtorja navdaja ob spremljanju poročil o vojni na vzhodu Evrope.

Prvi pogled na nasilne podobe, naslikane v prevladujočih odtenkih človeškega mesa, gledalcu hipoma ustvari sporočilo »Jebemo vas« tako in drugače, zato je Mladinin opis razstave, češ da se slikah »na igriv način« prepletajo »prizori nasilja, seksualnosti, družbenih vrenj, krvi in solzivca«, popolnoma neprimeren ali zavajajoč. V resnici se »prizori nasilja, seksualnosti, družbenih vrenj, krvi in solzivca« zlasti na sliki Postfaktična abstrakcija prepletajo zelo premišljeno nazorno in tendenciozno…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine