9 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Poslastica za ljubitelje klasične glasbe: V ljubljanski Operi baletni koncert s prenosom v živo na televiziji

V času, ko so operne in baletne dvorane zaradi epidemije še vedno zaprte, bo SNG Opera in balet Ljubljana nocoj izvedla baletni koncert, ki ga bodo ob praznem avditoriju v živo prenašali na drugem programu Televizije Slovenija. Baletni koncert Nismo pozabili na vas bo ponudil pretežno klasičen program z nekaj sodobnimi deli.

 

 

V večeru duetov iz priljubljenih baletnih predstav bodo plesali najboljši domači baletni plesalci in plesalke. Prvič pa bo v Sloveniji nastopila tudi posebna gostja, prvakinja Maia Makhateli, ki je trenutno ena najboljših balerin na svetu, so sporočili iz ljubljanske opere, ki projekt pripravlja z Društvom baletnih umetnikov Slovenije in Televizijo Slovenija.

“Gala baletni koncert, ki ga ustvarjamo z vrhunsko mednarodno ekipo, je dokaz neuničljive želje po umetnosti, nastopanju in premagovanju na videz nepremagljivih ovir. Predstavlja zmago nad vsem, kar nas je v preteklih mesecih ustavilo…,” so v ljubljanski operi povzeli besede ravnatelja Staša Ravterja.

Po besedah umetniškega vodje baleta SNG Opere in baleta Ljubljana Petra Đorčevskega so se za ta korak odločili, “ker bo po preklicu epidemije verjetno preteklo še nekaj časa, preden bodo v zaprtih prostorih dovoljene javne prireditve s številčnejšim občinstvom”. Predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije Tomaž Rode pa je dodal, da so nad televizijskim gala baletnim koncertom navdušeni tudi baletni plesalci, ki so nastopanje že močno pogrešali.

Na sporedu bodo duet iz Labodjega jezera Čajkovskega v koreografiji Lynne Charles po Lewu Ivanovu, v katerem bosta plesala Rita Pollacchi in Kenta Yamamoto, duet Verdi na glasbo Giuseppeja Verdija v koreografiji Tomaža Rodeta in s plesalcema Nino Noč in Filipom Juričem ter Largo na glasbo Georga Friedricha Händla v koreografiji Vlasta Dedoviča, v katerem bosta zaplesala Urša Vidmar in Filip Viljušič.

Sledili bodo Harlekinada na glasbo Cesareja Pugnija v koreografiji Mariusa Petipaja, v kateri bosta plesala Yuya Omaki in Asami Nakashima, duet Veliki Gatsby na glasbo Samuela Barbera v koreografiji Lea Mujića s plesalcema Tjašo Kmetec in Kento Yamamotom ter odlomek iz baleta Hrestač Čajkovskega, v katerem bosta po koreografiji Youryja Vamosha zaplesala Ana Klašnja in Yujin Muraishi.

Na sporedu pa sta še duet Hora z glasbo Balanescu quarteta in v koreografiji Edwarda Cluga, v katerem bosta nastopila Mirjana Šrot in Filip Jurič, ter odlomek iz baleta Romeo in Julija Sergeja Prokofjeva v Rodetovi koreografiji z balerino Maio Makhateli ob soplesalcu Petru Đorčevskemu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine