4.1 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Pokojni Ježek bi se obrnil v grobu! Nagrado, poimenovano po njem, prejela nestrpna Svetlana Makarovič, podelil pa jo je javni zavod RTV Slovenija

Piše: Peter Truden 

»Ježkovo nagrado za leto 2021 prejme igralka, dramatičarka, glasbenica, ilustratorka, pesnica, pisateljica, scenaristka in režiserka Svetlana Makarovič.« Takšna novica je danes zaokrožila po Sloveniji in marsikoga šokirala. Makarovičeva velja za eno najbolj nestrpnih javnih osebnosti, očitno si mnogi njeno javno izražanje sovraštva jemljejo za zgled. 

Zanimivo je, da si kulturniška ikona skrajne levice tokrat ni branila sprejeti nagrade. Leta 2000 je bila namreč nominirana in tudi »izvoljena« za Prešernovo nagrajenko, vendar se je nagradi javno odrekla, ker jo je takrat prejel tudi katoliški duhovnik pater Marko Ivan Rupnik. No, denarnemu delu nagrade se vseeno ni odrekla. Kadarkoli se je pojavila v javnosti, je v glavnem skrbela za nestrpne izpade, katerim so mnogi ploskali. Pa ne samo zaradi besed »j**o vam pas mater«, ampak tudi zaradi povsem očitnih izrazov sovraštva celo do predsednika republike Boruta Pahorja (lani julija je denimo ob glasnem aplavzu občinstva dejala, da ga je treba »zbrcati v šaht«, karkoli že to pomeni. Organi pregona se nikoli niso zganili, kar je dodaten dokaz, da gre za posebej zaščiteno osebnost s strani globoke države.

No, ob tem velja spomniti, da Ježkovo nagrado, poimenovano po Franetu Milčinskemu Ježku, podeljuje javni zavod RTV Slovenija za  “izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha”. Ob tem so v obrazložitvi med drugim zapisali, da je Svetlana Makarovič »vsestranska ustvarjalka, ki si nagrado Franeta Milčinskega – Ježka zasluži, ker ne le presega vse razpisane kriterije in merila, ampak predstavlja humanistično intelektualko, za katero so značilne širina, globina in ostrina duha«. Noro, če pomislimo, da v svetu še posebej v teh časih velja pravilo, da se nagrade in priznanja odvzemajo mnogim znanim osebam, ki so se obnašale politično nekorektno. Pri nas pa je izražanje sovraštva do »razrednih sovražnikov« očitno krepost, ki se nagrajuje in to s strani javne RTV. Kakorkoli že, Frane Milčinski Ježek se lahko obrača v grobu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine