20.2 C
Ljubljana
nedelja, 5 maja, 2024

Pohod po poteh generala Rudolfa Maistra na Uncu

Piše: Jože Jan

Prostovoljno gasilsko društvo Unec pripravlja tradicionalni pohod po poteh generala Rudolfa Maistra. Start pohoda bo v soboto, 2. aprila ob 10.00 pred gasilskim domom Unec.

General Maister je zadnja leta svojega življenja preživel na Uncu, kjer je tudi umrl 26. julija 1934. Trasa pohoda bo pohodnikom omogočila ogled Maistrove hiše in spomenika, pa tudi znamenite unške koliševke ter razvalini Haasberga in Starega gradu.

Matilda Tomšič, sestra Maistrove mame, se je leta 1875 na Rakeku poročila z Lovrom Sebenikarjem. Leta 1903 sta Sebenikarjeva kupila posestvo na Uncu. Rudolf je teto, prav tako literarno ustvarjalko, in strica Lovra, svojega skrbnika po zgodnji očetovi smrti, pogosto obiskoval. V zrelih letih pa je na posestvu s svojo družino preživljal počitnice. Tu si je uredil tudi zbirko starih listin in svojo knjižnico ter pisal poezijo.

Danes na generala Maistra na Uncu spominja spominska plošča na hiši. Maistrov lik ohranjata tudi Notranjsko domoljubno društvo General Maister Unec in pevski zbor Dragonarji generala Maistra. Med domačini se iz roda v rod prenašajo zgodbe o mladem avstro-ogrskem častniku, ki se je poleti 1902 s svojo enoto iz Celovca udeležil vojaških vaj na Bistriškem in Pivškem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine