11.7 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

»Pohlep v dolini barjanski« se predstavi v logu pri Brezovici

Piše: Jože Jan

V petek in soboto, 29. in 30. oktobra ob 19. uri bo v Gasilskem domu v Logu pri Brezovici gledališka skupina Mah Teater predstavila veseloigro »Pohlep v dolini barjanski«.

Farso po delu Ivana Cankarja »Pohujšanje v dolini šentflorjanski« režira Matija Milčinski.

Pred dobrimi stotimi leti je Ivan Cankar napisal dramo Pohujšanje v dolini šentflorjanski. Viri navajajo, da jo je Cankar napisal kot odpor do odnosa, ki ga je imela tedanja družba do umetnosti in svobodnega izražanja.

Pohlep v dolini barjanski je veseloigra, ki bi jo lahko danes napisal isti Ivan Cankar. Pohlep je mamljiv tako kot pohujšanje. Dolina pa se je spremenila v barje, v močvirje, ki ga je treba izsušiti. Močvirje je prepleteno z egoizmom in spletkami. Nihče ni nedolžen in nihče ni direktno kriv. Vsak igra več vlog.

Gledališka skupina Mah Teater je v gledališkemu listu napisala, da je razlog za uprizoritev te farse podoben Cankarjevemu. Umetnost, kultura in svobodno izražanje so na preizkušnji. Obstaja nevarnost, da v imenu boja za zdravje pozabimo na boj za kulturo. Pojasnijo pa tudi, da je vsaka podobnost z junaki našega časa zavestno naključna.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine