3.6 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Picasso v Moderni galeriji – zaradi poplave v galeriji razstava začasno zaprta

Piše: Jože Jan

Moderna galerija je nameravala danes odpreti razstavo »Picasso: Črka v risbo«. Z razstavo se Moderna galerija poklanja Pablu Picassu ob 140. obletnici rojstva. Picasso je eden najpomembnejših umetnikov vseh časov in pionir umetnosti 20. stoletja. Razstava združuje Picassove ilustracije, nastale okoli sredine 20. stoletja. Zaradi včerajšnjega neurja – voda je zalila Moderno Galerijo – je razstava do nadaljnjega zaprta.

Ob odprtju razstave bodo v Moderni galeriji na ogled Picassove ilustracije, ki so nastale okoli sredine prejšnjega stoletja. Vse prihajajo iz zasebne zbirke v Italiji. Ilustracije kažejo, kako je Picasso sredi prejšnjega stoletja, tudi z vidika grafičnih tehnik, pristopil k vprašanju ilustriranja različnih literarnih zvrsti oziroma ilustrirane knjige. Picassova tehnika se približuje knjigi umetnika, zlasti pri vključevanju pisave, rokopisa oziroma pisanja, ki gre ponekod neposredno v risanje ali slikanje in posledično vse bolj stran od običajnega razumevanja ilustriranja, predvsem kot predstavnega dopolnila pripovednosti. Na ogled so ilustracije: 

–       Kronike junaških časov Maxa Jacoba (6 grafik),

–       Speva mrtvih Pierra Reverdyja (125 grafik),

–       20 pesmi Luisa de Góngore (41 grafik),

–       Prirodopisa Grofa de Buffona (31 grafik),

–       Carmen Prosperja Mériméeja (38 grafik)

–       s Picassovimi ločenimi »ilustracijami« Le Carmen des Carmen (6 grafik),

–       in Veličastnega rogonosca Fernanda Crommelyncka (12 grafik). 

Pablo Picasso se je rodil leta 1881 v španskem mestu Málaga. Ustvaril je obsežen opus, v katerem srečamo vse tehnike, povezane z umetniško reprodukcijo (jedkanica, suha igla, gravura, lesorez, litografija, linorez), rezultati pa so bili večinoma pionirski zaradi visoke ravni in osebnega pečata eksperimentiranja. Med njegovimi deli najdemo od zgodnjih ekspresionističnih slik do surealizma, neoklasicizma in kubizma, umetniško smer ki je Picasso osnoval. 

V njegovem opusu so ilustrirane knjige samostojno področje. Picassove prve ilustracije so večinoma nastale kot posledica srečanj in prijateljstev s pesniki in pisatelji, njegovimi sodobniki, s katerimi je vzdrževal trajne stike, pogosto tudi večdesetletne, delil njihovo čutenje in zamisli, ne glede na razlike v specifiki izraznih sredstev. 

Datum odprtja razstave bo Moderna galerija še sporočila, razstava pa bo na ogled do 9. januarja 2022.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine