22.1 C
Ljubljana
sobota, 18 maja, 2024

Pasijonski koncert v Škofji Loki

Piše: Jože Jan

V ponedeljek, 11. aprila ob 19.30 bo v Cerkvi Brezmadežne  (Nunski cerkvi) v Škofji Loki Pasijonski koncert.

Na koncertu bodo – pod taktirko Tilna Drakslerja – Camerata Puštal in solisti Saška Kolarič (mezzosopran), Rebeka Ivanušič (sopran) in Kaja Klemenčič (sopran)  izvedli skladbe Johana Sebastiana Bacha, Henryja Purcella, Argcangela Corellija , Gabriela Fauréja in Andrewa Lloyda Webbra. Koncert organizirata Javni zavod 973 in Glasbena šola Škofja Loka.

Pred koncertom si bodo obiskovalci lahko ogledali pasijonske jaslice, ki so razstavljene v cerkvi Brezmadežne. Pasijonske ali postne jaslice predstavljajo prizore Jezusovega trpljenja, od slovesnega vhoda v Jeruzalem do križanja na Kalvariji in položitve v grob.

Cerkev Marije Brezmadežne leži pod škofjeloškim gradom in je z njim tudi povezana s podzemnim rovom. Zgrajena je bila v 14. stoletju, današnjo baročno podobo pa je dobila po požaru leta 1669. V notranjosti cerkve so zanimivi nagrobniki in kamnita baročna prižnica, na fasadi pa relief križanja. Ob reformah leta 1782 je bil samostan klaris, ki je deloval v sklopu cerkve, razpuščen, prevzele pa so ga uršulinke, ki so v gradu odprle dekliško šolo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine