12 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 maja, 2024

Pasijonski dan v Škofji Loki

Piše: Jože Jan

V petek, 18. marca bo ob 19. uri v Sokolskem domu v Škofji Loki Psijonski dan s predstavitvijo Pasijonskih doneskov 2022/17 in odprtjem razstave Jožeta Bartolja »Škofjeloški pasijon«.

Pasijonski doneski so obsežna periodična publikacija z izključno pasijonsko vsebino, ki prispeva k znanstveno-kritični obravnavi Škofjeloškega pasijona in se posveča njegovi percepciji ter odmevom v lokalnem in evropskem prostoru. Pasijonski doneski so nastali in se razvili na pobudo Alojzija Pavla Florjančiča. Prva publikacija je izšla leta 2006, leta 2010 je zbornik dobil sedanje ime. Izdajata jih Muzejsko društvo Škofja Loka in Kulturno-zgodovinsko društvo Lonka Stara Loka.

Jože Bartolj (foto: arhiv Demokracije)

Jože Bartolj (1969) se je po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo vpisal na likovni oddelek Pedagoške fakultete v Ljubljani. Tam je leta 1997 diplomiral iz slikarstva na temo “Križev pot kot likovni organizem” pri prof. Zdenku Huzjanu. Že od začetkov se posveča predvsem sakralni umetnosti Ves čas tudi redno razstavlja in je imel do zdaj že več kot 40 samostojnih razstav, sodeloval pa je tudi na številnih skupinskih razstavah in likovnih kolonijah.

Likovno poglabljanje v tematiko križevega pota, ki Jožeta Bartolja spremlja že vse od študentskih let, se je v preteklem letu izoblikovalo v cikel Škofjeloški pasijon. Odločitev za upodobitev prizorov postne spokorne procesije je umetniku omogočila svojevrstno sintezo njegovega slikarskega opusa.

Bartolj je med drugim avtor slikarske opreme kapele v Psihiatrični bolnišnici v Ljubljani, kapele na Radiu Ognjišče v Ljubljani, slike v kapeli Lojzeta Grozdeta v baziliki v Stični, podob blaženih Antona Martina Slomška in Lojzeta Grozdeta v cerkvi ljubljanske župnije Koseze in Križevega pota v zimski kapeli župnije Štandrež pri Gorici. Stalne postavitve njegovih del so postavljene v Domu Matere Terezije v Ilirski Bistrici, kjer je na ogled dobršen del sakralnega opusa, na Radiu Ognjišče v Ljubljani, na Katehetskem uradu ljubljanske nadškofije in v župnijski dvorani v župniji Koseze.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine