5.6 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Pariški Louvre načrtuje retrospektivo Pierrea Soulagesa

Muzej Louvre v Parizu v prihodnjem letu načrtuje retrospektivo francoskega mojstra črne barve Pierrea Soulagesa. Slikarju, ki bo decembra 2019 morda dočakal sto let, bodo razstavo predvidoma posvetili tudi v New Yorku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V intervjuju ob letošnjem 99. rojstnem dnevu, praznoval ga je 24. decembra, je slikar povedal, da si bodo za razstavo sposodili dela iz Narodne galerije v Washingtonu, Muzeju moderne umetnosti v New Yorku in galerije Tate v Londonu.

“V Salonu Carre bodo umaknili vse, da bi namestili moja dela,” je povedal za časnik La Depeche du Midi, pri čemer se je skliceval na slavno galerijo italijanskih mojstrovin v Louvru. Razstavo bodo odprli decembra prihodnje leto, na ogled pa bo do marca 2020.

V pogovoru za Le Figaro pa je francoski umetnik povedal, da njegov posrednik Emmanuel Perrotin načrtuje “nor projekt” za njegov 100. rojstni dan. “Vsa moja dela iz Muzeja Fabre v Montpellieru želi zbrati v svoji novi galeriji, ki je veličastna, v New Yorku.”

“Finančno je to norost. Ne vem, kako mu bo uspelo,” je dodal 99-letni umetnik, ki velja za enega najpomembnejših francoskih slikarjev. Kljub visoki starosti Soulages na svojem domu v mestu Sete na obali Sredozemlja še vedno vsak dan nadaljuje s svojo blagovno znamko Outrenoir.

“Črna je bila barva, ki sem si jo izbral za svoja oblačila takoj, ko sem lahko. Mati je bila ogorčena in mi je rekla: ‘Ti že zdaj žaluješ za menoj,'” je še povedal za La Depeche du Midi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine