2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Pahor obiskal muzej jaslic na Brezjah

Predsednik Slovenije Borut Pahor je danes obiskal Muzej jaslic Brezje. Poudaril je, da je božič krščanski in tudi družinski praznik, z njim pa so povezani tudi številni običaji, ki so del našega narodnega značaja. Prejel je glinene jaslice, ki jih bo razstavil v predsedniški palači, so sporočili iz Romarskega urada Brezje.

Prenovljen muzej je 17. decembra praznoval drugo obletnico delovanja. V tem času ga je obiskalo 40.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

Predsednika so sprejeli rektor svetišča Marije Pomagaj Robert Bahčič, direktorica Romarskega urada Brezje Andreja Eržen Firšt in sobratje frančiškani. Naprej so si ogledali jaslice v baziliki Marije Pomagaj, nato pa so si ogledali še pisano paleto jaslic v muzeju, ki je edini daleč naokoli. “S svojim obiskom je našemu muzeju izkazal veliko priznanje in nam pomeni spodbudo za delo v prihodnje,” so zapisali v sporočilu.

Pahor je ocenil, da je postavitev impozantna in privlačna. Kot je dejal, to ni samo turistična atrakcija, pač pa tudi nesnovna kulturna dediščina. “Mislim, da ima s tega vidika to širši nacionalni pomen in sem zelo zadovoljen, da je arhitektu in vsem, ki so pri tem sodelovali, uspelo na tako zanimiv način postaviti muzej,” je izpostavil.

Poudaril je, da so z božičem povezani običaji del narodnega značaja. “Kolikor je seveda božič in vse, kar je z njim povezano, krščanski praznik, toliko je v slovenski tradiciji tudi na nek način družinski praznik. Z njim so povezani številni običaji, ki so del našega narodnega značaja,” je povedal predsednik.

Pahorju so gostitelji podarili glinene jaslice Marka Fabianija, za katere je obljubil, da jih bo postavil v predsedniški palači.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine