13.3 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Pa saj se norčujejo: priredili so Vivaldijeve »Štiri letne čase« v Hamburgu z namenom, da bi se »slišale podnebne spremembe!«

Orkester Filharmonije na Labi v Hamburgu bo v soboto izvedel prirejeno različico znamenitih Vivaldijevih violinskih koncertov Štirje letni časi. Kompozicija je nastala v sodelovanju med glasbeniki, umetniki in programerji, da bi podnebne spremembe napravili slišne. Naslov je Za letne čase (For Seasons), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Po pisanju agencije so ustvarjalci skladbo opredelili za disharmonično in neprijetno. “V tem delu so dejstva o podnebnih spremembah očitna: podnebje in naši letni časi so postali neuravnoteženi,” so zapisali na spletni strani projekta.

Njeni avtorji trdijo, da so z uporabo podatkov o izumiranju vrst, naraščanju globalnih temperatur in ekstremnih vremenskih pojavih razvili algoritme, ki lahko “vplivajo na note izvirne partiture”. Vivaldijevo partituro iz leta 1725 so med drugim spremenili tako, da je zabrisana meja med pomladjo in poletjem, poleg tega so odstranili note, ki predstavljajo petje ptic.

“Skoraj vsi v dvorani bodo prepoznali izvirnik, a nato hitro pomislili: ‘Počakaj, to zveni drugače, nekako moteče’,” je dejal solo čelist orkestra Yuri Christiansen.

Koncert iz Filharmonije na Labi bo prenašala javna lokalna radiotelevizija NDR, še poroča AFP.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine