6.8 C
Ljubljana
petek, 29 marca, 2024

Orkester iz Padove in Benečije v dvorani Union Maribor

Piše: Jože Jan

V soboto, 6. novembra bo ob 19.30 uri koncert klasične glasbe v priredbi Orkestra iz Padove in Benečije, por vodstvom dirigenta Marca Angiusa.

Glasbeno razkošje naših zahodnih sosedov je vsem poznano. Italijo mnogi štejejo za zibelko klasične glasbe. Tudi danes ima Italija izredno bogato glasbeno življenje. Poleg slavne operne tradicije premore tudi obilico simfoničnih orkestrov. Manj znano pa je, da so italijanski glasbeniki in poslušalci zelo radovedni in željni raznolikega repertoarja in nove glasbe.

Orkester Padove in Benečije sodi med takšne orkestre. Ponaša se z razgibano 55-letno zgodovino, v kateri ne manjka sodelovanje z velikani, kot so Martha Argerich, Riccardo Chailly, Svjatoslav Richter, Mstislav Rostropovič in drugi. Danes orkester pod vodstvom Marca Angiusa nastopa na več kot 120 koncertih letno, doma in v tujini.

Orkester bo predstavil v uvodu koncerta Wagnerjevo Sigfriedovo idilo in adagietto iz Mahlerjeve Pete simfonije.

V drugem delu koncerta bo publika slišala Wagnerjevih Pet samospevov na pesmi Mathilde Wesendonck, ki so stkani iz glasbene snovi skladateljeve opere o neskončni ljubezni Tristan in Izolda. Za konec bodo predstavili pretresljiv in zvočno presunljiv prvi stavek Mahlerjeve nedokončane Desete simfonije.

Marco Angius je dirigiral mnogo slavnih simfoničnih orkestrov po svetu (med drugimi Tokio, RAI Torino, Bologna, Giuseppe Verdi iz Milana, Lecce, Luksemburg) in je ustanovitelj ansambla Algoritmo s katerim je prejel nagrado Amadeus 2007. Od septembra 2015 je glasbeni in umetniški vodja orkestra Padove in Benečije. Italijanski predsednik mu je decembra 2019 podelil čast poveljnika italijanske republike.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine