12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Orkester I Solisti Veneti bo odprl 21. Tartini festival

Piše: J.S., STA

V atriju piranskega Minoritskega samostana bo zvečer koncert z naslovom Od Tartinija do Schönberga. Orkester I Solisti Veneti pod umetniškim vodstvom Giuliana Carelle bo v čast 330. obletnice rojstva piranskega skladatelja zaigral njegovo Simfonijo v G-duru za godala. Vrhunec festivala z 11 koncerti bo nastop violinista Fabia Biondija v sredo.

Do 9. septembra bo Minoritskem samostanu sv. Frančiška devet koncertov, v atriju koprske Pretorske palače pa še dva v okviru festivala Tartini junior. Kot prvi bo v Piranu nastopil priznani italijanski orkester I Solisti Veneti. Na programu ima dela Tartinija, Richarda Straussa in Arnolda Schönberga.

Orkester je od leta 1959 odigral skoraj 6000 koncertov v več kot 90 državah. Posnel je več kot 350 plošč. Udeležil se je najpomembnejših mednarodnih festivalov in sodeloval z največjimi pevci in solisti naše dobe, poudarjajo organizatorji Festivala Tartini. Izpostavljajo, da je leta 2008 v Benetkah prejel nagrado glasbenega združenja Rubinstein.

Tartini festival je po dveh desetletjih že uveljavljen in vsako leto avgusta in septembra privabi številne ljubitelje klasične glasbe iz Slovenije in tujine. Letos poteka v okviru širšega projekta Tartini 330.

Do konca avgusta bodo nastopili violinist Matthieu Camilleri, tenorist Aco Bišćević, altistka Saška Kolarič in violinist Fabio Biondi. Ta velja za enega najpomembnejših in najvplivnejših sodobnih violinistov in bo v sredo zaigral kot solist skupaj s komornim orkestrom Lorenzo da Ponte, kar bo vrhunec letošnjega Tartini festivala, napovedujejo organizatorji.

V septembru bodo na festivalu gostovali Ansambel Frequenze Diverse, pianist Andrea Rucli in baritonist Lars Grünwold, festivalski Ansambel Il Terzo Suono ter Ansambel 1756 z violinistom Erichom Höbarthom in violončelistom Christophom Coinom.

V okviru festivala Tartini junior bodo v Kopru nastopili violinist Janez Podlesek, violončelist Peter Kaiser, violinist Domen Lorenz in Bernardo Brizani.

Tartini festival se bo sklenil 9. septembra v Piranu s koncertom Gianpiera Zanocca in Ivete Schwarz na violini ter Konstantina Hillerja na čembalu, so sporočili prireditelji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine