8.6 C
Ljubljana
sreda, 24 aprila, 2024

Opera »Romeo in Julija« v SNG Opera in Balet Ljubljana

Piše: Jože Jan

V torek, 1. februarja ob 19.30 se bo v Slovenskem narodnem gledališču Opera in Balet Ljubljana predstavila opera v petih dejanjih »Romeo in Julija«. Gostuje Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca z Reke v koprodukciji med Opero Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca, Gledališčem Alighieri in fundacijo Dogodki v Ravenni.

Romeo in Julija (izvirno francoski naslov Roméo et Juliette) je opera v petih dejanjih z glasbo Charlesa Gounoda in libretom Julesa Barbiera in Michela Carréja, ki temelji na istoimenski slavni Shakespearovi drami. Prva izvedba je bila v Parizu 27. aprila 1867 in je na 60. mestu 100 najbolj izvajanih oper.

Predstava Hrvaškega gledališča je žela zelo dobre kritike: »Na večer premiere Romea in Julije sta bila Anamarija Knego in Aljaž Farasin, prvaka Opere Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki, prvaka hrvaškega igralstva nasploh. (…) V predstavi ni bilo slabega pevca, čustva gledalcev pa so z osupljivo igro osvajali celo, ko niso peli. (…) Libreto po Shakespearju je bil za Blaževića in njegovo ekipo dovolj močan in navdihujoč, v dveh prizorih pa samo besedilo, izpisano z lučjo na črnem ozadju, celo prevzame vlogo scenografije. Sozvočje scenografije in luči Alana Vukelića tudi sicer krasi briljantna in brezčasna preprostost. (…) Svetloba ustvari tudi enega najganljivejših vrhuncev, ko reflektorji utripajo v vse šibkejšem ritmu Julijinega umirajočega srca. V popolnem sožitju z očitno do potankosti premišljenim avtorskim konceptom so tudi čudoviti kostumi Sandre Dekanić. (…) Predstava je polna premišljenih, bistroumnih in subtilnih rešitev in sporočil. (Branimir Pofuk, Večernji list).

Predstava se bo ponovila 17, 18, 19, 22, 24, 25. in 26. februarja ter 1, 2. in 3. marca 2022.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine