4.6 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Opera »Carmen« v Mariboru

Piše: Jože Jan

V petek, 18. marca bo v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor premiera opere »Carmen«.

Opero v štirih dejanjih francoskega skladatelja Georgesa Bizeta bo režiral Juan Guillermo Nova. Predstavo bodo ponovili še 20, 22, 24. in 26. marca.

Bizet je Carmen zložil med letoma 1873 in 1874 po naročilu ravnatelja pariškega glasbenega gledališča Opéra Comique. Operni libreto sta Henri Meilhac in Ludovic Halévy napisala po Mériméejevi istoimenski noveli. To je zgodba o Carmen, za katero je ljubezen zgolj razvedrilo, zato nehote povzroča propad številnih moških.

S Carmen je Bizet ustvaril edinstveno delo. Uspelo mu je napisati realistično opero, s katero se težko kosajo tudi največje mojstrovine sorodnega italijanskega verizma. Dobro oblikovani značaji, tragičnost zgodbe, španski ritmi in ciganska melodika sestavljajo eno najbolj priljubljenih oper, kar jih je bilo kdaj napisanih in Bizetov umetniški vrhunec.

Carmen je bila krstno izvedena 3.marca 1875 v pariški Opéri-Comique. Istega leta do skladateljeve smrti so Carmen uprizorili kar triintridesetkrat.

George Bizet (1838-1875) se je rodil v pariški družini glasbenikov in umetnikov. Kot otrok je pokazal veliko ljubezni do glasbe. Z desetimi leti je bil sprejet na pariški glasbeni konservatorij. Zaposlil se je v pariški Operi, kjer je pisal gledališka, simfonična in zborovska dela.

Med drugimi pomembnimi skladbami, je napisal Simfonijo v C-duru, opero buffo Don Procopio, Skerzo in Žalno koračnico, simfonično in koralno odo  Vasco da Gama ter opere Lovci biserov, Vesela deklica iz Pertha, Ivan IV (katere partitura se le izgubila a so jo našli in ob javili leta 1951) in Carmen.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine