6.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Opera “Aida” v Mariboru

Piše: Jože Jan

Drevi bo ob 19.30 v Veliki dvorani Slovenskega Narodnega Gledališča v Mariboru premiera Verdijeve opere Aida. Pol ure pred pričetkom bo kratka predstavitev opere.

Veliko opero v štirih dejanjih režira Pier Francesco Maestrini, dirigent pa bo Francesco Rosa.

Aida je ena najpomembnejših Verdijevih del. Skladatelj jo je oblikoval v velikih sestavih. Posegel je v antično porečje afriškega Nila in pričaral eksotiko, ki je bila (in je še vedno) občinstvu privlačna od prvega trenutka.

Opero je Verdiju naročil egiptovski podkralj Ismail paša za slovesnost ob odprtju Sueškega prekopa leta 1870, a se je premiera zaradi nemško-francoske vojne zavlekla za več kot eno leto. 24. decembra 1871 je bila Aida le izvedena z ogromnim uspehom in je kmalu postala ena najbolj priljubljenih Verdijevih del in ena najbolh priljubljenih oper svetovnega repertoarja nasploh. Ko je obšla že vse svetovne odre, je leta 1912 v novi luči zasijala ob vznožju piramid na prostem.

Poleg današnje premiere, se bo Aida predstavila še v nedeljo, 28. novembra ob 17. uri in v torek, 30. novembra, četrtek, 2. decembra in soboto, 4. decembra ob 19.30 uri.

 

Priporočljivo je, da se pri organizatorju dogodka pozanimate, ali je glede na zadnje ukrepe za preprečevanje Covid-19 prišlo do kakšnih sprememb te predstave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine