7.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Oktoberfest doslej obiskalo 800.000 ljudi

Tradicionalni münchenski Oktoberfest, ki so ga odprli v soboto opoldne, je doslej obiskalo 800.000 ljudi, so danes sporočili organizatorji. Obisk ob začetku je precej večji kot lani, ko so v tem času zabeležili 600.000 obiskovalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Veliko število domačih in tujih obiskovalcev – nekateri so prišli celo iz Avstralije – organizatorji pripisujejo lepemu vremenu.

Gostje so že spili več tisoč litrov piva, čeprav je pivo letos dražje kot lani in je za litrski vrček treba odšteti od 10,80 do 11,50 evra. A niso bili le žejni, temveč tudi lačni. Tako so pojedli že 13 volov, dva več kot lani.

Zaradi večjega obiska je v šotorih tudi večja gneča kot lani. Zvečer so se tako pred vhodi v šotore vile dolge vrste ljudi.

Upravitelji šotorov, prodajalci in drugi si manejo roke. “Zadovoljen sem z odličnim začetkom Oktoberfesta,” je dejal vodja prireditve, namestnik münchenskega župana Josef Schmid.

Tradicionalna prireditev se bo v bavarski prestolnici zaključila 7. oktobra.

Oktoberfest izvira iz zabave ob poroki bavarskega kralja Ludvika I. 12. oktobra 1810. Kasneje so ga preložili na zgodnejši čas, ko je vreme v bavarski prestolnici običajno lepše, ime pa je ostalo.

Od leta 1810 Oktoberfesta niso pripravili le 24-krat. Odpovedali so ga v času obeh svetovnih vojn, med epidemijo kolere ter v obdobju hiperinflacije v 20. letih prejšnjega stoletja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine