12.4 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Oglejte si pomembno pričevanje Antona Cizla, bivšega partizana in predsednika lokalne Zveze borce, ki obudi spomin na pobijanje ujetnikov iz Teharij poleti 1945!

Piše: L. B.

»Iskrena izpoved ene zadnjih neposrednih prič povojnih pomorov je res vredna ogleda. Kdor ob vsem kar tu pove bivši partizan/predsednik lokalne Zveze borcev ni sposoben obsoditi vseh treh totalitarizmov nima osnovne morale, ni demokrat ampak prej grožnja slovenski družbi,« je objavil na Twitterju Jože Možina.

Skoraj stoletni Anton Cizel je v mnogočem najpomembnejši ali najprestižnejši pričevalec v zadnjem obdobju. Bil je partizan, kasneje nekaj časa celo predsednik lokalne Zveze borcev, a tisto, kar daje njegovemu pričevanju nesporen zgodovinski pomen je obuditev spomina na pobijanje ujetnikov iz Teharij poleti 1945, čemur je bil kot partizan priča. Jok in kriki nedolžnih žrtev so ga zaznamovali in ga spremljajo vse življenje. Vsekakor gre za izredno resnicoljubno pričevanje stoletnega partizana, ki odstira skrivnosti največjih zločinov – povojnih pomorov civilnih oseb in ujetnikov, ki jih je izvajala komunistična oblast v času, ko so režim v Sloveniji diktirali Edvard Kardelj, Boris Kidrič, Ivan Maček, Mitja Ribičič in drugi.

Pričevanje Antona Cizla je na voljo TUKAJ, ponovitev pričevanja pa bo v soboto, 18. septembra, ob 9. uri na TVS2.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine