6.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Odprtje stalne razstave na gradu Cmurek na Tratah: Gotska arhitektura v Sloveniji

Piše: C. R.

Ob stoti obletnici rojstva dr. Ivana Komelja (1923–1985) na gradu Cmurek na Tratah odpirajo stalno razstavo Gotska arhitektura v Sloveniji. Razstava je zasnovana kot stalna postavitev v dveh gotskih sobah gradu Cmurek in dopolnjuje v lanskem letu postavljeno stalno razstavo Romanska arhitektura na Slovenskem.

27. maj 2023, ob 16. uri

Gre za prenovljeno in razširjeno postavitev prve razstave gotske arhitekture na Slovenskem, ki so jo leta 1995 pripravili v tedanjem Arhitekturnem muzeju Ljubljana, sedanjem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, in sicer v okviru projekta Gotika v Sloveniji, pri katerem je sodelovala vrsta slovenskih znanstvenih in kulturnih ustanov. Razstava je nastala kot druga v vrsti razstav zgodovinske arhitekture na Slovenskem in ima v ohranjeni obliki danes poseben kulturnozgodovinski pomen.

Ob stoti obletnici rojstva dr. Ivana Komelja (1923–1985), uglednega umetnostnega zgodovinarja, konservatorja in prvega sistematičnega raziskovalca grajske arhitekture in gotske arhitekture na Slovenskem, Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju z Muzejem norosti razstavo znova predstavlja javnosti. Razstava dokumentira intenzivno raziskovanje gotske arhitekture v Sloveniji v drugi polovici 20. stoletja in s postavitvijo na Tratah obenem opozarja na pomen gradu Cmurek v poznem srednjem veku, v obdobju gotske umetnosti in arhitekture, od sredine 13. stoletja do prvih desetletij 16. stoletja. Iz tega obdobja je v Sloveniji še danes ohranjenih več kot šesto cerkva in okoli dvesto gradov in dvorcev, pa tudi več sto meščanskih hiš, ki so jih pozneje prezidali in opremili z novimi fasadami.

Odprtja razstave se bosta udeležila tudi kustosa MAO dr. Miloš Kosec in Natalija Lapajne. Sledil bo pogovor o gotski arhitekturi na Slovenskem, o gradu Cmurek v obdobju gotike, o muzejskih predstavitvah arhitekture v Sloveniji, o pomenu dr. Ivana Komelja in o pomenu raziskav prvih slovenskih gradoslovcev za grad Cmurek.

V pogovoru bodo sodelovali priznani strokovnjaki s področij arhitekture in umetnostne zgodovine: dr. Miloš Kosec, dr. Peter Krečič in dr. Igor Sapač.

cof
cof

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine