5.7 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Odprtje razstave »Podobe nekdanjega Kranja«

Piše: Jože Jan

V četrtek, 14. aprila ob 19.00 bo v Mestni hiši v Kranju otvoritev razstave »Podobe nekdanjega Kranja«. Tokratna razstava bo posvečena obdobju velikih arheoloških izkopavanj v Kranju, med leti 1960 in 1972. Razstava bo na ogled do 13. junija.

Kranj že več kot stoletje živi z utripom arheologije, ki odkriva vedno nove podobe iz njegove preteklosti. Najbolj pa je Kranj presenetilo in zaznamovalo izkopavanje obsežnega grobišča okoli župne cerkve na glavnem trgu, saj grobišče povezuje sedanje mesto z nekdanjimi Kranjčani in samimi pričetki Kranja.

Arheologi so grobišče raziskovali v več etapah med letoma 1953 in 2013. Gorenjski muzej hrani zbirko fotografij izkopavanj v 60. in 70. letih. Poleg dokumentarne vrednosti te fotografije hkrati pričajo o utripu Kranja v tistem obdobju.

V razstavi »Podobe nekdanjega Kranja« bo na ogled izbor teh fotografij.

Gorenjski muzej bo prihodnje leto obeležil 70 let plodnega dela. Je osrednja regionalna ustanova za varovanje premične dediščine na območju Gorenjske in prispeva h kulturi, znanosti, šolstvu in turizmu te regije. Zbiranje, dokumentiranje, ohranjanje, raziskovanje in predstavljanje premične dediščine Gorenjske je usmerjeno v spodbujanje pozitivnega odnosa do celotne kulturne dediščine, da bi na podlagi zavedanja o preteklosti razumeli sedanjost in s tem prispevali k stalnemu dialogu in hkrati krepili slovensko narodno zavest.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine