2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Odprtje razstave plakatov – slovesnost ob 30. obletnici Višegrajske skupine

Piše: A.S.

Veleposlaništvo Republike Poljske vabi na odprtje razstave plakatov ob 30. obletnici Višegrajske skupine:

V ponedeljek, 15. 2. 2021, ob 13:00 uri, vas vljudno vabimo na odprtje razstave plakatov, ki so bili izbrani na natečaju v počastitev 30. obletnice Višegrajske skupine. Razstavo v organizaciji Veleposlaništva Republike Poljske v Ljubljani in Madžarskega kulturnega inštituta bodo odprli veleposlaniki Češke – Juraj Chmiel, Madžarske – Andor Ferenc David, Poljske – Krzysztof Olendzki in Slovaške – Peter Zelenak, ki bodo predstavili zgodovino, delovanje in pomen V4.  Posnetek virtualnega odprtja bo na voljo na socialnih omrežjih veleposlaništev držav Višegrajske skupine še isti dan od 18. ure naprej.

Razstava bo na ogled do 28. februarja v razstavnih prostorih Madžarskega kulturnega inštituta v Villi Urbani na Barvarski stezi 8 v Ljubljani. Zaradi nepredvidljivih razmer bo razstava postavljena v izložbenih oknih razstavnega prostora, tako da bo na ogled 24 ur na dan in dostopna vsem mimoidočim.

Višegrajska skupina (V4) že več kot 30 let omogoča tesno sodelovanje med štirimi srednjeevropskimi državami: Češko, Slovaško, Madžarsko in Poljsko, ki jih ne povezujejo le sosedstvo, temveč predvsem skupna zgodovina, tradicija, kultura in vrednote. V4 je bila ustanovljena 15. februarja 1991. Do 30. junija 2021 Višegrajski skupini predseduje Poljska, od 1. julija 2021 pa bo vajeti V4 prevzela Madžarska.

Dogodek je organiziran v okviru poljskega predsedovanja Višegrajski skupini. Natečaj sta pripravila Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Poljske in Združenje grafičnih oblikovalcev uporabne umetnosti. Mednarodna žirija je med 700 prijavljenimi deli izbrala 12 plakatov, ki na izjemen način prikazujejo dolgoletno sodelovanje držav Višegrajske skupine.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine