18.9 C
Ljubljana
sobota, 27 julija, 2024

Odprtje glasbenega cikla Mladi virtuozi

V nedeljo se začenja 31. Mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi,  posvečen mladim glasbenim talentom. Na prvem koncertu se bodo predstavili nadobudni mladi glasbeniki, ki sestavljajo komorni godalni orkester Camerata Laibach. Tekom glasbenega cikla se bo v Viteški dvorani Križank zvrstilo kar 12 koncertov.

Camerata Laibach je prvi slovenski mladinski komorni godalni orkester. Sestavljajo ga dijaki in študentje glasbe (Nikola Pajanović, Tjaša Klanac, Teja Brenčič, Lara Primožič, Timotej Willewaldt, Laura de Wolff, Lana Savič, Laura Calligaris, Aleksandar Vojneski, Patricija Malovrh Mlačnik, Manca Kosmač, Rebeka Skok, Sara Čano, Peter Kaiser in Žan Beljan) pod umetniškim vodstvom prof. Aleksandre Čano Muharemović. Svoj prvi koncert so imeli 27. januarja 2018 na Magistratu Mestne občine Ljubljana, kjer je bil orkester tudi uradno ustanovljen. Mlada zasedba vse od takrat deluje pod okriljem Društva Akademskih Glasbenikov. Leta 2019 so se udeležili Mednarodnega tekmovanja Akordeon Art v Sarajevu, kjer so z nastopom so navdušili komisijo, osvojili prvo nagrado v svoji kategoriji, in z 98 točkami tudi lavreat tekmovanja. Sledile so nagrade na drugih prestižnih tekmovanjih, med katere spadajo Rudolf Barshai v Sankt Peterburgu, Rocky Mountain v Torontu, Astana Stars v Nur-Sultanu (Kazahstan) in Glasbena čipka iz Idrije. Leta 2020 so na povabilo organizatorjev italijanskega Festivala Nei Suoni Dei Luoghi izvedli celovečerni koncert v Gledališču Verdi v Gorici, od samega začetka pa organizirajo tudi samostojne celovečerne koncerte v Ljubljani, Trstu in Ilirski Bistrici ter od leta 2018 redno gostujejo tudi v Radovljici. Program orkestra je zelo raznovrsten in obsega različna glasbena obdobja, od baroka, klasike, romantike, tudi do del sodobnih skladateljev, ki jih še posebej podpirajo in zato z veseljem izvajajo tudi skladbe mladih slovenskih avtorjev.

Na nedeljskem koncertu bodo odigrali dela W. A. Mozarta, P. I. Čajkovskega, J. Sibeliusa, B. Brittna in T. Slakana, čigar Stringendo je bil napisan na željo orkestra.

Program:

  1. A. Mozart:Koncertantna simfonija v Es-duru, K. 364 (za solo violino in violo)
    P. I. Čajkovski:Variacije na rokokojsko temo, op. 33 (za solo violončelo)
    J. Sibelius: Impromptu, št. 5, op. 5
    ***
    T. Slakan: Stringendo za godalni orkester*
    B. Britten: Preprosta simfonija za godala, op. 4

*krstna izvedba

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine