4.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Od jutri ponovno začasno zaprte kulturne ustanov

Piše: C. R.

Z zapiranjem javnega življenja bodo od četrtka znova zaprte tudi vse kulturne ustanove. Z odlokom o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v RS se tako zapirajo vse galerije, muzeji, knjižnice, arhivi in ograjeni parki. Omejitve bodo po sedanjih napovedih trajale do 12. aprila.

V skladu z omenjenim odlokom, ki velja do vključno 11. aprila, se tudi začasno prepovejo kulturne in kinematografske storitve vsem uporabnikom.

Predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen je za STA pojasnila, da v tem času tudi brezstična izposoja gradiva ne bo mogoča, saj odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS knjižnic ne navaja med izjemami.

V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) pa so za STA zapisali, da so bili letos muzeji in galerije zaprti polovico januarja, nato za razliko od gledališč, koncertnih in kino dvoran v februarju in marcu odprti, sedaj pa se od 1. do 12. marca njihova vrata ponovno zapirajo.

Poudarili so, da je bil v času, ko so bila njihova vrata odprta za obiskovalce, obisk razstav zelo dober. Omejevanje dostopa do kulturnih vsebin sicer težko razumejo kot prispevek k omejevanju možnosti širitve bolezni.

“In kako lahko kljub zaprtju prispevamo k bogatenju in vzdrževanju javnega življenja? V MGML vsebino selimo na splet in na družabna omrežja (e-vodstva, podcasti, d-vsebine za učitelje, e-kvizi), razstave postavljamo v izložbena okna galerij, v spletni trgovini (brezstično) ponujamo pošiljke kulture,” so zapisali.

Za čas po 12. aprilu pa načrtujejo raznolik, bogat in dostopen program razstav in dogodkov, kjer bodo lahko obiskovalci v okviru aktualnih ukrepov ponovno doživljali kulturo in uživali v umetnosti v živo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine