8.7 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Ob stoti obletnici usodnega koroškega plebiscita vabljeni k ogledu oddaje Beremo na Nova24TV!

V soboto ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Z zgodovinarjem, slovenistom in glavnim urednikom splošnega programa pri Mohorjevi založbi v Celovcu mag. Hanzijem Filipičem bo voditelj oddaje Metod Berlec spregovoril o različnih knjigah, stoti obletnici usodnega koroškega plebiscita in položaju slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem.

Sogovornika bosta govorila o različnih vzrokih, ki so pripeljali do tega, da se je večina prebivalstva v plebiscitni coni A, 10. oktobra 1920, odločila za priključitev k Republiki Avstriji in ne h Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev.

Mag. Hanzi Filipič se je rodil leta 1968 v Bilčovsu na avstrijskem Koroškem. Ljudsko šolo je obiskoval v domačem kraju, nato Slovensko gimnazijo v Celovcu. Na Dunaju je študiral zgodovino in slovenščino.

Od leta 1995 je urednik Mohorjeve založbe v Celovcu, v zadnjih letih kot glavni urednik skrbi za splošni program najstarejše slovenske založbe. Eno od težišč programa je polpretekla zgodovina ter zgodovina 20. stoletja v Sloveniji in Avstriji, predvsem na Koroškem.

Je soavtor in urednik številnih zgodovinskih znanstvenih monografij v nemščini in slovenščini, prevajalec, redni komentator koroškega slovenskega tednika Nedelja.

Živi na Breznici v občini Šentjakob v Rožu.  Z ženo Špelo imate šest otrok.

Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine