3.9 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Ob stoletnici Visoške kronike v Poljanah uprizoritev dveh dramatizacij

Ob stoletnici izida Visoške kronike se bodo v Poljanah poklonili pisatelju Ivanu Tavčarju z uprizoritvijo dveh dramatizacij njegovega zgodovinskega romana. Ta konec tedna bo na ogled dramatizacija v poljanskem narečju, ki jo je pripravilo domače kulturno društvo, 21. junija pa bo pred Tavčarjevim dvorcem na Visokem nastopila ljubljanska Drama.

Kot je na današnji novinarski konferenci na Visokem pri Poljanah povedal predsednik Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane nad Škofjo Loko Goran Šušnjar, bosta obe uprizoritvi vrhunec dogajanja, ki ga letos v spomin na Tavčarja pripravljajo Poljanci.

“Obe predstavi prinašata nekaj posebnega, kar bo zagotovo pritegnilo ljubitelje gledališča in vse druge, ki bi si želeli enkratnega doživetja Tavčarjeve zgodbe o Kalanih na Visokem,” je izpostavil Šušnjar.

V pristnem ambientu posestva na Visokem bo 21. junija s predstavo, pod katero se kot režiser podpisuje Jernej Lorenci, gostovalo Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana. Predstava je od premiere januarja lani doživela že skoraj 50 ponovitev, gostovanje v okolju, v katerega je dogajanje postavljeno, pa sta posebna čast in doživetje, so povedali ustvarjalci uprizoritve.

Igralka Nina Ivanišin je izpostavila, da k temu gostovanju pristopajo povsem drugače, saj bodo gostovali na posestvu, ki je polno Kalanovih in Tavčarjevih zgodb. Igralec Klemen Janežič pa je ocenil, da bo gostovanje na Visokem vrhunec predstave. “Mislim, da se tega vsi izredno veselimo in da je to en najlepših dogodkov za zaključek gledališke sezone,” je dejal.

Predstava je zastavljena kot intimno spektakelska, je povedal igralec Aljaž Jovanović in pojasnil, da na oder stopajo kot igralci in ne kot liki ter da pripovedujejo Visoško kroniko in skozi zgodbo prehajajo v različne like. Tako kot za igralce bo tudi za gledalce uprizoritev v avtentičnem okolju nekaj enkratnega in trenutno jih je od 800 vstopnic na voljo le še 240.

Povsem pa so že razprodane petkova premiera in sobotna ter nedeljska ponovitev uprizoritve Visoške kronike v poljanskem narečju, ki jo je pripravilo Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane nad Škofjo Loko in bo na ogled v Kulturnem domu Poljane.

Andrej Šubic, ki je poskrbel za dramatizacijo in režijo, je povedal, da se je z dramatizacijo Visoške kronike ukvarjal več let. Pri tem je razmišljal, katerega od sporočil romana bi izpostavil. Odločil se je za breme preteklih rodov, ki se odražajo v posamezniku in jim ta ne more uiti. “Misel Pridem pote odzvanja skozi vso predstavo,” je pojasnil.

Aktivnosti ob praznovanju stoletnice Visoške kronike je pozdravil tudi župan Občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež, ki je spomnil na odličen odziv, ki ga je ob stoletnici nastanka, pred dvema letoma, na Visokem požela uprizoritev Cvetja v jeseni.

“Všeč mi je, da postaja to čudovito okolje v Poljanski dolini predvsem prostor kulture in druženja,” je izpostavil Čadež in spomnil, da so v zadnjih letih vložili že precej naporov v prenovo in oživitev dvorca, s čimer bodo nadaljevali tudi v prihodnje. Najnovejša pridobitev na posestvu pa je kavarna, ki so jo uradno odprli v petek.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine