4.6 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Ob praznovanju stoletnice Visoške kronike se nadaljuje prenova Tavčarjevega dvorca

Občina Gorenja vas – Poljane bo v sodelovanju s Kulturnim društvom dr. Ivana Tavčarja Poljane letos z več dogodki obeležila stoletnico objave Tavčarjevega zgodovinskega romana Visoška kronika. Občina hkrati nadaljuje z urejanjem Tavčarjevega dvorca na Visokem, ki po preobrazbi vse bolj živi.

 

Kot je na današnji novinarski konferenci na Visokem povedal župan Občine Gorenja vas – Poljane Milan Čadež, je občina v sedmih letih v postopno prenovo dvorca vložila že milijon evrov. Zelo obsežne, kar 350.000 evrov vredne investicije, se je lotila lansko jesen, obsega pa ureditev dveh prostorov za kavarno v pritličju in gradbeno ureditev celotne kletne etaže.

Jeseni so statično ojačali zidove, poskrbeli za toplotno in hidroizolacijo ter odvodnjavanje meteorne vode. Glavna pridobitev bo kavarna v pritličju, ki bo svoja vrata predvidoma odprla maja in bo lahko sprejela več kot 50 gostov. Vsebinska aktivacija kleti, v kateri bi lahko uredili vinoteko in morda tudi pivnico, pa bo morala še počakati, sedaj bodo zaenkrat poskrbeli le za ureditev do tretje gradbene faze.

Medtem ko bo pritličje letos z ureditvijo sob za gostinsko dejavnost do konca izdelano in oživljeno, pa bo oživitev kleti odvisna od dodanih sredstev in uspeha občine na različnih razpisih. Občina si prizadeva zlasti za pridobitev sredstev ministrstva za kulturo, saj je domačija kulturni spomenik državnega pomena, na katerem se vsa dela izvajajo v skladu s konservatorskim načrtom.

“V minulih letih smo delali s kratkimi in zanesljivi koraki. Zadnjega pol leta pa je bil korak daljši in bolj naporen, zato nam bo pošla sapa in se bomo morali malo ustaviti,” je investicije občine v dvorec opisal Čadež in izpostavil, da se bodo prihodnje leto namesto v investicije bolj osredotočili na promocijo vsega, kar je bilo storjenega in kaj dvorec, ki predstavlja veliko obogatitev poljanske turistične ponudbe, že ponuja obiskovalcu.

Letos bo dogajanje zaznamovalo praznovanje stoletnice Visoške kronike, ki jo bodo obeležili različni dogodki, Loški muzej pa bo stalno muzejsko zbirko v dvorcu letos obogatil z zbirko o Visoški kroniki. Simbol praznovanja bo replika Polikarpove skrinje, pri čemer bodo obiskovalci prejeli čokoladni zlatnik iz skrinje. To so uporabili tudi za prvoaprilsko šalo, češ da so ob gradbenih delih v dvorcu našli originalno skrinjo z zlatniki.

Praznovanje stoletnice Visoške kronike pripravlja ista ekipa, ki je pred dvema letoma poskrbela za uspešno praznovanje stoletnice Cvetja v jeseni. “Z dogodki, ki so razporejeni preko celega leta, predstavljamo Visoko kot zanimivo lokacijo za turiste, raziskovalce, zgodovinarje in vse, ki si želijo narave,” je povzela predsednica projektne skupine za pripravo prireditev Milena Alič. Dodala je, da želijo privabiti tudi čim več društev in šolarjev.

Največ dogodkov se bo zvrstilo maja in junija. Med vrhunce sodi uprizoritev Visoške kronike v poljanskem narečju, ki jo pripravlja Kulturno društvo dr. Ivan Tavčar Poljane. Kot je pojasnil predsednik društva Goran Šušnjar, bo prav tako junija na Visokem gostovala SNG Drama Ljubljana s svojo uprizoritvijo Visoške kronike v režiji Jerneja Lorencija. Šušnjar je prepričan, da je prav visoška domačija, kjer je roman s svojo zgodovinsko in fiktivno vsebino nastajal in kjer so se usodno prepletle usode protagonistov, najprimernejše prizorišče za uprizoritev.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine