18.9 C
Ljubljana
sobota, 27 julija, 2024

Ob klavirju – koncert klasične glasbe v Slovenski filharmoniji

Piše: Jože Jan

Danes, 23. novembra bo ob 19.30 uri v dvorani Slavka Osterca Slovenske filharmonije klavirski koncert. Predstavila se bosta pianista Lara Oprešnik in Dejan Romih.

Na sporedu so dela izvrstnih skladateljev, kot so Wolfgang Amadeus Mozart, Nikolaj Medtner, Robert Schumann, Franz Schubert in Frédéric Chopin.

Vstop je prost, obvezna pa je rezervacija sedišč na telefonih Glasbene mladine ljubljanske.

Lara Oprešnik je letos absolventka magistrskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Leta 2018 je prejela študentsko Prešernovo nagrado za izvedbo Beethovnovega Klavirskega koncerta št. 1 s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Je prejemnica številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. V zadnjih dveh letih je dosegla štiri prve absolutne nagrade. Lansko leto je kot zmagovalka tekmovanja Yamaha Music Foundation of Europe prejela njihovo štipendijo.

Dejan Romih je začel igrati klavir v Glasbeni šoli Rogaška Slatina, nadaljeval je v Glasbeni šoli Celje, od septembra 2021 pa študira na Kraljevem konzervatoriju v Bruslju. Decembra 2017 je na mednarodnem tekmovanju Ars Nova prejel prvo nagrado. Leta 2018 je na treh mednarodnih tekmovanjih osvojil tri zlate plakete in dve prvi nagradi. Leta 2019 je na mednarodnem tekmovanju Janez Matičič prejel srebrno plaketo. Isto leto je na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije TEMSIG osvojil prvo nagrado in drugo mesto. Izvedel je solistične koncerte z Mladinskim simfoničnim orkestrom Celje ter s Komornim orkestrom Slovenske filharmonije. 

Priporočljivo je, da se pri organizatorju dogodka pozanimate, ali je glede na zadnje ukrepe za preprečevanje Covid-19 prišlo do kakšnih sprememb te predstave.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine