11.2 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Ob dnevu Rudolfa Maistra državno odlikovanje Zvezi društev general Maister

Ob dnevu Rudolfa Maistra, ki je državni praznik, bo danes v palači predsednika republike v Ljubljani dan odprtih vrat. Predsednik republike Borut Pahor bo ob tej priložnosti izročil državno odlikovanje red za zasluge Zvezi društev general Maister in njenemu predsedniku Milanu Lovrenčiču.

Dan, ki je državni praznik od leta 2005, ni pa tudi dela prost dan, je letos še posebej slovesen, saj mineva natanko sto let od bojev Maistra in njegovih borcev za severno slovensko mejo. Osrednja državna slovesnost je potekala že v četrtek zvečer v Mariboru.

Na njej je predsednik DZ Dejan Židan poudaril, da tudi naš čas potrebuje ljudi Maistrovega kova – odločne, samozavestne, pogumne, nesebične in poštene, domoljube z umetniško dušo. Premier Marjan Šarec pa je Maistra izpostavil kot zgled poguma, odločnosti in neomajnosti. “Sloveniji se ni bati za prihodnost,” je navedel.

Maistrovo pesniško žilico in domoljubje so izpostavljali tudi v ostalem delu prireditve. Avtorska ekipa pod taktirko režiserja Bojana Labovića si je ob pripravi programa z naslovom Impresije domoljubja zastavila vprašanje, ali smo takšnega domoljubja sposobni tudi danes. Recitirali so Maistrove misli, predstavili Maistrovo uglasbeno poezijo ter predvajali pričevanja otrok o tem, kdo je bil Maister.

Poleg Simfoničnega orkestra Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor pod vodstvom Simona Robinsona in s solistom Vaskom Atanasovskim so med drugim nastopili Bojan Maroševič, Jure Ivanušič, Petja Labović, Uroš Kaurin in Timon Šturbej.

General Rudolf Maister (1874-1934) je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne pomembno prispeval k temu, da sta Maribor in širša okolica danes slovenska. Potem ko je lokalni nemški občinski svet razglasil Maribor z okolico za del Nemške Avstrije, je Maister s svojo vojsko novembra 1918 prevzel poveljstvo nad Mariborom in vso Spodnjo Štajersko ter ju podredil oblasti Narodnega sveta za Štajersko. Ob tem je nastala tudi prva redna slovenska vojska s slovenskimi častniki in slovenskim poveljevanjem.

V državnem zboru bodo danes odprli razstavo Vojaškega muzeja Slovenske vojske z naslovom General in pesnik Rudolf Maister, ki si jo bo ogledal tudi predsednik DZ Dejan Židan. Posebno razstavo bodo postavili na ogled med drugim tudi v mariborski vojašnici, Maribor pa bodo med polaganjem vencev na Maistrov grob preletela letala Slovenske vojske.

Dijaki Gimnazije Kranj vabijo na kviz, na katerem bodo tekmovali v poznavanju življenja in dela Rudolfa Maistra (1874-1934), dogodkov pred stotimi leti pa se bodo spomnili tudi v Maistrovem rojstnem kraju Kamniku in še v nekaterih drugih slovenskih krajih.

Maister je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne pomembno prispeval k temu, da sta Maribor in širša okolica danes slovenska. Potem ko je lokalni nemški občinski svet razglasil Maribor z okolico za del Nemške Avstrije, je Maister s svojo vojsko novembra 1918 prevzel poveljstvo nad Mariborom in vso Spodnjo Štajersko ter ju podredil oblasti Narodnega sveta za Štajersko. Ob tem je nastala tudi prva redna slovenska vojska s slovenskimi častniki in slovenskim poveljevanjem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine