3.8 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

NUK 2 med pomembnimi naložbami za zagon gospodarstva

»V Narodni in univerzitetni knjižnici smo z velikim veseljem sprejeli novico, da bo vlada uvrstila projekt NUK 2 v program pomembnih državnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji. Končno smo prišli na prvi tir,« je povedal Viljem Leban, ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice.

NUK 2 bo na podlagi predloga interventnega zakona za zagon gospodarstva po epidemiji vključen na seznam pomembnih naložb, pri katerih bodo odpravili ovire za njihovo izvedbo. Gre za enega od pomembnejših korakov v smeri prizadevanj za gradnjo sodobne knjižnice, ki bo predstavljala kulturno središče v najširšem pomenu besede.

»Naša več desetletna prizadevanja za izgradnjo nove nacionalne knjižnice naj bi kmalu obrodila sad: ustanova, ki hrani spomin Slovencev, bo dobila ustrezne prostore,« je ob prepoznanju NUK 2 kot pomembne investicije za zagon gospodarstva povedal ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice Viljem Leban.

»NUK 2 je nacionalno pomemben projekt, na katerega se čaka že zares zelo dolgo, zato je absolutno prav, da bo uvrščen na seznam prioritetnih projektov. Pozdravljam uvrstitev NUK 2 med infrastrukturne projekte državnega pomena. Do sedaj je bil ta položaj rezerviran za večje gradbene infrastrukture, kot so avtoceste in podobno. Prepoznavanje kulturnega projekta kot esencialne infrastrukture je zrela, napredna odločitev,« pa je poudaril arhitekt Matija Bevk, soavtor projekta NUK 2, zasnovanega v biroju Bevk Perović arhitekti. Ob tem je še dodal, da je gradbeništvo eden glavnih stebrov za splošni zagon gospodarstva. Zato so učinkoviti in dobri postopki pridobivanja dovoljenj ključni za njegov uspeh.

Za državo nujen infrastrukturni in kulturni projekt 

Prvi razpis za gradnjo stavbe NUK 2, ki je načrtovana na prostoru med Zoisovo in Slovensko cesto, je bil izveden že leta 1987, a je ostal nerealiziran. Na mednarodnem natečaju leta 2012 je bila za projekt nove nacionalne knjižnice izbrana arhitekturna rešitev biroja Bevk Perović arhitekti.

Agencija RS za okolje je 6. maja 2020 sprejela odločitev, na podlagi katere Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport kot investitor projekta NUK 2 ne potrebuje okoljevarstvenega soglasja. S to odločbo je projekt še bližje oddaji vloge za gradbeno dovoljenje.

Z NUK 2 bo slovenski prostor dobil sodobno izobraževalno in kulturno središče v najširšem pomenu besede, saj bo povezovalo različne družbene skupine. Nastalo bo sodobno stičišče znanja, ustvarjalnosti, inovativnosti, domišljije, dialoga in povezovanja – knjižnica kot vključujoč prostor učenja, srečevanja in interdisciplinarnega sodelovanja, ustvarjen po meri sodobnega uporabnika.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine