22.6 C
Ljubljana
nedelja, 19 maja, 2024

Novoletni koncert Simfoničnega orkestra Cantabile v Logatcu

Piše: Jože Jan

V soboto, 8. januarja ob 19.00 bo v športni dvorani v Logatcu Novoletni koncert Simfoničnega orkestra Cantabile.

Simfonični orkester Cantabile bo pod dirigentskim vodstvom Marjana Grdadolnika predstavil venček dunajskih polk in valčkov, ki so jih zaznamovali Johann Strauss in njegovi sodobniki. Na lepi modri Donavi, Rože z juga in druge skladbe bodo publiki pričarale pravo novoletno vzdušje. V programu bodo nastopili tudi izjemni mladi solisti in plesni par.

Simfonični orkester Cantabile je bil ustanovljen decembra leta 2010 na pobudo dirigenta in profesorja Marjana Grdadolnika in glasbenikov, ki so pod njegovim vodstvom igrali v Simfoničnem orkestru Glasbene šole Logatec. Od tedaj je orkester postal prepoznaven doma in tudi v tujini. V repertoarju Simfoničnega orkestra Cantabile najdemo tako skladbe klasičnih mojstrov vseh slogovnih obdobij, kot tudi glasbo za filme, balet in druge zvrsti umetnosti. Orkester šteje blizu 80 odličnih mladih glasbenikov iz Logatca in drugih krajev osrednje Slovenije.

Dirigent orkestra, Marjan Grdadolnik, se uvršča v novo generacijo slovenskih pedagogov in dirigentov. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je najprej diplomiral iz klarineta, nato pa se je vpisal na študij dirigiranja. Kot pedagog deluje na Glasbeni šoli Logatec, kjer poučuje klarinet. Kot dirigent je večkrat vodil Pihalni orkester in Simfonični orkester Akademije za glasbo v Ljubljani. Vdano se posveča tudi vokalni glasbi kot dirigent Mešanega pevskega zbora Adoramus Logatec. Ob vsemu temu je tudi organist v domači župniji svetega Nikolaja v Logatcu. Leta 2008 so mu za dirigentske dosežke podelili Študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Njegovo geslo je: »Glasba je najčudovitejša umetnost in spomin na raj.«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine