4.7 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Novo Gorico bo krasilo pet arhitekturnih umetniških stvaritev

Piše: C. R.

V Novi Gorici se je zaključil izbor predlogov za urbane intervencije – stenske poslikave, grafite in instalacije na temo svobode gibanja. Žiranti so o 45 prispelih prijavah iz devetih držav odločali v dveh fazah, izbranih pet umetnikov pa bo svoje umetniške intervencije izdelovalo v prvi polovici maja.

Razpis je bil odprt za umetnike in umetnice ter kolektive, ki živijo in delajo v državah članicah Evropske unije. Žiranti so o prispelih prijavah odločali v dveh fazah, posamično v predselekciji in 23. aprila v končni selekciji preko spletne video platforme. Obe selekciji so opravili Anja Zver, Erik Ritzel ter sodelavki projekta GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture Maja Murenc in Vesna Humar.

Kot so sporočili iz Mestne občine Nova Gorica, je žirija ocenila, da je na javni poziv prispelo veliko kvalitetnih predlogov in poglobljenih idej, ki so na izviren način predstavili območje in njegovo čezmejnost. Med njimi je izbrala pet najboljših glede na kreativnost predloga, povezano z razpisano temo svoboda gibanja (kolesarstvo, brezmejnost, Evropa), referenčnost umetnikovih preteklih projektov in umestitev na izbrano lokacijo.

Lokacijo Rafut A bosta polepšali Eva Mlinar in Maruša Štibilj iz Ljubljane, lokacijo Rafut B Vincent Chignier iz Francije, tandem Nicola Alessandrini in Lisa Gelli iz Italije bosta polepšala stavbi pri železnici, Novogoričanka Nina Bric bo poskrbela za nov izgled rampe pri železnici, Boštjan Drinovec iz Ljubljane pa za lokacijo Telekomunikacijski stolp, poroča STA.

Umetniki bodo na lokacijah ustvarjali prva dva tedna v maju in zaključili intervencije do 17. maja, torej le nekaj dni pred slovito dirko Giro d’Italia.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine