7.1 C
Ljubljana
četrtek, 25 aprila, 2024

Nova razstava v Mestnem muzeju Ljubljana: Prva velika izkopavanja Emone

V Mestnem muzeju Ljubljana je na ogled razstava o prvih velikih izkopavanjih Emone, ki so potekala v letih 1909 do 1912. Kot rezultat teh izkopavanj v muzeju hranijo samo eno, a izjemno dragoceno muzealijo – maketo, ki prikazuje Emono, kot so jo poznali takrat. Na razstavi jo po skoraj 100 letih ponovno predstavljajo javnosti.

Kot so zapisali v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML), skoraj sto let stara maketa kljub dejstvu, da je izdelana iz organskih materialov, svojih let ne kaže. Zgovorno pa priča o tem, da nas je antična preteklost Ljubljane od vedno zanimala.

Prva velika izkopavanja Emone na območju Mirja in okolice so Ljubljančanom odkrila ves južni del rimskega mesta in so bila v središču zanimanja javnosti. Čeprav se je že vedelo, da je pod Ljubljano rimsko mesto, je bilo prvo arheološko izkopavanje, ki ga je pred približno sto leti vodil arheolog Walter Schmid, dojeto kot fascinantno odkritje preteklosti. Takrat so Emono prvič odkrili v podobnem obsegu, kot jo poznamo danes.

Ljubljančani, ki so se takrat ponovno zavedeli, da živijo sredi antične dediščine, so v Emoni prepoznali turistični, poslovni in politični potencial. Za ljubljanske velmože, z mestnim konservatorjem Francetom Steletom in tedaj že slavnim arhitektom Jožetom Plečnikom na čelu, je bila Emona gotovo eden od kamenčkov prenove, ki je lahko v zgodovinsko ključnem trenutku prispeval k uveljavitvi Ljubljane kot nacionalne prestolnice.

Maketa, izdelana okoli leta 1930, je bila najprej razstavljena na ljubljanskem velesejmu, na veliki, turizmu posvečeni razstavi o slovenskih mestih. Potem je nekaj let stala v mestni hiši, nazadnje pa je dobila prostor na stalni razstavi v Mestnem muzeju, za kar je bila, če gre verjeti zapisom, tudi izdelana.

Razstava poleg prvih izkopavanj obravnava čas, ko so nastanek Emone povezovali z grškimi junaki argonavti ter ponuja vpogled v raziskave Emone v 70. in 80. letih minulega stoletja vse do danes, ko so obsežna prenovitvena dela Ljubljane in z njo povezane zaščitne arheološke raziskave Emono ponovno postavile v ospredje zanimanja. Na ogled bo do 23. februarja.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine