12.7 C
Ljubljana
sreda, 4 oktobra, 2023

Noč knjige: za drugačen pogled na Cankarja

Tudi letos se bodo vseslovenski dnevi knjige prevesili ali vsaj napovedali Noč knjige, ki letos v Sloveniji že petič poteka na svetovni dan knjige, 23. april. Organizatorska ekipa je na novinarski konferenci v knjigarni založbe Sanje napovedala, da bo v fokusu noči Ivan Cankar ob 100-letnici smrti, obeta pa se okoli 330 dogodkov po vsej Sloveniji.

Letos bodo udeleženci projekta Noč knjige, katerega nosilec je Založba Sanje, po besedah članice organizatorske ekipe Andreje Udovč “zvezdogledi, očarani nad nočjo, v kateri knjiga pokaže svojo moč”. Pogled pa bodo še posebej izostrili na literarni zvezdi Ivana Cankarja, ki ob 100. letošnji obletnici smrti “sveti še posebej svetlo”.

Andreja Udovč je menila, da je Noč knjige priložnost, da Cankarja odkrijemo takšnega, kot ga nismo poznali: “Naj iz morebitnih ustvarjenih klišejev v cvetočem vrtu Cankarjeve besede s ponovnim branjem, premislekom in doživljanjem tega pisatelja vzbrstijo novi rožni popki.”

Prav tako članica organizatorske ekipe Jerica Šemerl – Harmel je podala nekaj ključnih podatkov. V Noči knjige se bo po celi Sloveniji zvrstilo okoli 330 dogodkov, organizatorjem letošnje izdaje pa so se pridružili tudi prireditelji iz Italije, Avstrije, Srbije, BiH in Nizozemske. V organizaciji Slovenske prosvetne zveze se bo šest dogodkov zvrstilo tudi v Celovcu.

V skladu s tem, da je v fokusu noči Cankar in njegovo delo, v več kot 30 osnovnih šolah po Sloveniji v sodelovanju z Amnesty International berejo njegovo knjigo o strpnosti in človekovih pravicah Pomisli, med sodelujočimi pri dogodku pa so tudi domovi starejših občanov, medgeneracijski centri, zapori in več kot 40 knjižnic. V teh bodo pripravili razne dogodke ter omogočili brezplačno vpisnino ter odpis zamudnin.

Na Noč knjige bodo v več knjigarnah in antikvariatih potekale promocijske in akcijske prodaje knjig, na programu bo tudi več knjižnih bazarjev in izmenjav.

Direktor in urednik pri Založbi Sanje Rok Zavrtanik je opomnil, da so se pri organizaciji letošnje Noči knjige srečali s finančnimi omejitvami, ker je letos “sušno leto za vse, ki se ukvarjajo s knjigo”. Tako med drugim niso uspeli izdati kataloga dogodkov v fizični obliki, so pa vse informacije dostopne na spletni strani projekta.

Noč knjige ima poslanstvo – obsijati pozabljeno in čudovito notranje bistvo. “Povrniti upanje in zaupanje v drugega. In nas opomniti, da sveta danes ne spreminjamo ne z bombami ne s številkami, pač pa z zavedanjem, kdo smo – vsak zase in drug drugemu, naravi in živalim,” so zapisali organizatorji.

K obisku katerega od dogodkov vabijo s Cankarjevimi verzi: “Ne, to je noč, viharna noč,/ves svet grozi teman;/ le v srcu mojem dan žari,/ ljubezni jasen dan.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine