13.1 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Nobelovo nagrado za književnost je prejel Abdulrazak Gurnah

Piše: Jože Jan 

Nobelovo nagrado za književnost je prejel v Tanzaniji rojen Abdulrazak Gurnah zaradi njegovega brezkompromisnega in sočutnega prodiranja v učinke kolonializma, je danes napovedal stalni sekretar švedske akademije Mats Malm. 

Gurnah se je rodil leta 1948 v Zanzibarju (Tanzanija) in že leta živi v Združenem kraljestvu. Njegovi najbolj znani romani so Paradise (1994), nominiran za nagradi Booker in Whitebread, Ob morju (2001) in Desertion (2005).

Leta 1980 je Gurnah vstopil na univerzo Bavero Kano v Nigeriji. Kasneje je nadaljeval študije na univerzi v Kentu, kjer je doktoriral leta 1982. Trenutno je profesor in direktor dodiplomskega študija na oddelku za angleščino. Njegovo raziskovanje in pisanje se osredotoča na post-kolonializem zlasti povezan z Afriko, Karibi in Indijo.

Kakor lansko telo, tudi letos zaradi zdravstvenih omejitev ne bo podelitev nagrad, dobitniki različnih Nobelovih nagrad bodo prejeli nagrado na domu, razen prejemnika Nobelove nagrade za mir, za katerega še obstaja majhna možnost, da bo izročen osebno v Oslu.

Vir:  ABC, Španija 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine