4.9 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Nežmah na Dragi 2018: Z vlado Marjana Šarca se v Slovenijo vrača politika z uveljavljanjem diskurza iz časa samoupravnega socializma

V parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu so se danes sklenili 53. Študijski dnevi Draga 2018 v organizaciji Društva slovenskih izobražencev. Sklepni predavatelj je bil kolumnist tednika Mladina Bernard Nežmah, ki je menil, da se z vlado Marjana Šarca v Slovenijo vrača politika z uveljavljanjem diskurza iz časa samoupravnega socializma.

To po mnenju Nežmaha nakazuje jezik, ki ga uporablja nova Šarčeva koalicija in ki je ohranil kar nekaj besed, ki so se uporabljale v okviru nekdanjega jugoslovanskega komunističnega režima. Menil je, da gre za “posiljevanje oziroma zlorabo jezika” in to primerjal s tistim, kar se je svoj čas dogajalo v nacistični Nemčiji. Kot primere je izpostavil pojme “izdajalec”, “kolaborant”, “napredno”, pa tudi pojem sovražnika in mit o NOB.

Pri tem je opozoril tudi na “nonšalantno agresiven jezik časnikarjev”, ki po njegovih besedah likvidirajo težo in pomen določenih političnih voditeljev, kot sta na primer v tujini madžarski premier Viktor Orban in ameriški predsednik Donald Trump, v Sloveniji pa Janez Janša ali kak drug voditelj nekomunističnih strank. Rešitev Nežmah vidi v spremembi jezika, ki je po njegovem mnenju mogoča samo ob predhodni spremembi določenih miselnih okvirov ter ob ustvarjanju idej in mišljenja.

Pred Nežmahovim predavanjem so organizatorji Drage podelili že sedmo Peterlinovo nagrado, ki je tokrat šla v roke predsedniku prve slovenske demokratične vlade in sedanjemu evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu zaradi prostovoljnega dela na kulturnem, verskem in političnem področju ter prispevka k zbliževanju med matico in zamejstvom.

Peterle je v svojem nagovoru izrazil hvaležnost številnim zamejskim posameznikom in Drago pohvalil kot prireditev, ki ohranja svojo vlogo spodbujevalca pluralnosti in demokratičnosti prav zaradi časov, ki prihajajo.

Ob tem so predstavili tudi knjigo Darke Zvonar Predan, ki vsebuje intervjuje s pisateljem Borisom Pahorjem. Po njenih besedah je knjiga ne le vpogled v zgodovino, ampak tudi pregled Pahorjevega razmišljanja ter predstavlja sporočilo, da ni dovolj le slovenski jezik, ampak je pomembna tudi narodna zavest. To je potrdil tudi Boris Pahor sam, ki je Drago označil za enega glavnih elementov, ki učijo, da je treba biti najprej Slovenec, potem pa vse drugo.

Z omenjenimi dogodki so se tako danes zaključili Študijski dnevi Draga 2018, ki so se začeli 31. Avgusta s predavanjem zamejske novinarke in javne delavke Erike Jazbar na temo Pluralizem po slovensko, nadaljevali pa 1. septembra s predavanjem pesnika Aleša Štegra na temo Misliti meje ter s slovesno akademijo ob 70-letnici krovne kulturne organizacije Slovenska prosveta.

Danes dopoldne pa je po maši, ki jo je daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, stekel pogovor med Lojzetom Peterletom ter donedavnim generalnim direktorjem slovenske Karitas Imrejem Jerebicem na temo Kako reševati socialne probleme v Sloveniji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine