17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Ne zamudite tega: na ljubljanski oder prihaja francoski mojster harmonike Richard Galliano

Festival Ljubljana predstavlja večer harmonike in flavte, ob spremljavi komornega orkestra. V četrtek, 30. julija, se bosta ob 21. uri v Preddverju Križank predstavila francoski mojster harmonike Richard Galliano in italijanski flavtist Massimo Marcelli, spremljal pa ju bo izjemen komorni orkester I Solisti Aquilani.

 

Francoski mojster harmonike in bandoneona Richard Galliano je eden najpomembnejših evropskih jazz glasbenikov, ki je znan tudi kot eden najbolj cenjenih interpretov Astorja Piazzolle in njegovega »novega tanga«. Izjemen tudi kot skladatelj je ena najvidnejših osebnosti, ki je popularizirala musette, francosko različico tanga. Vsestranski koncertni mag Richard Galliano poslušalcev nikoli ne pusti ravnodušnih, pa naj nastopa kot solist ali v družbi big bandov ter komornih in simfoničnih orkestrov. Gallianovi koncerti so edinstveni, saj je za njegov glasbeni slog značilen nezmotljiv občutek za brisanje žanrskih meja in spajanje različnih vplivov od »klasike« do jazza v prepričljiv in zapeljiv glasbeni koktajl. Njegova osupljiva diskografija vsebuje več kot 50 albumov, posnetih tudi za najprestižnejše glasbene založbe, kot je Deutsche Grammophon.

Z Gallianom bo nastopil priznani italijanski flavtist Massimo Mercelli, ki ga zaradi impresivne tehnike, melodičnosti in karizme ne obožujejo samo poslušalci in kritika, temveč tudi največji sodobni skladatelji. Penderecky, Gubaidulina, Glass, Nyman, Bacalov, Morricone in Galliano so mu posvetili svoja dela.

Vrhunska solista bo spremljal orkester I Solisti Aquilani, ki ga je leta 1968 ambiciozno ustanovila skupina glasbenih sanjačev in vizionarjev. Najpomembnejši orkester iz dežele Abruci ima več kot petdesetletno tradicijo, obenem pa se uvršča med najuglednejše komorne orkestre Italije z dolgim seznamom obsežnih turnej po vsem svetu.

V letu 2020 obeležujemo 250-letnico smrti slovitega violinista, violinskega pedagoga, skladatelja in glasbenega teoretika Giuseppeja Tartinija (1692– 1770) rojenega v Piranu. Koncert je spremljevalni dogodek 68. Ljubljana Festivala in bo potekal v okviru evropskega čezmejnega projekta tARTini, ki je sofinanciran iz programa čezmejnega delovanja Italija-Slovenija, z namenom spodbujanja kulturnega turizma in promocije kulturne dediščine povezuje institucije od Pirana prek Ljubljane in Trsta do Padove.

Zadnje novice

Sorodne vsebine