5.7 C
Ljubljana
petek, 26 aprila, 2024

Nastopi odličnih glasbenikov v Viteški dvorani

Festival Ljubljana predstavlja dva koncerta odličnih glasbenikov v Viteški dvorani Križank. Ob že napovedanem ponedeljkovem nastopu Epifania Comisa in Jens-Petra Maintza ob spremstvu Keiko Tamura, bodo v sredo, 29. julija, ob 20. uri zaigrali še oboist Emanuel Abbühl s pianistko Kimiko Imani in flavtist Felix Renggli s pianistom Thomasom Haberlahom. Priznani glasbeniki obeh koncertov v letošnjem letu sodelujejo tudi kot profesorji Mojstrskih tečajev Ljubljana Festivala.

 

Obveščamo vas, da sta skladno z Odlokom o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 v zaprtih javnih prostorih obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza ter razkuževanje rok.

Sicilijanski pianist Epifanio Comis je študij klavirja na Konservatoriju za glasbo Vincenzo Bellini opravil s summa cum laude in prejel nagrado ter častno omembo. Udeležil se je prek 30 klavirskih tekmovanj in na vsakem dosegel uspešne uvrstitve. Koncertira po raznih državah Evrope, v ZDA, po Tajskem in Kitajskem. Poučuje klavir na Konservatoriju Vincenzo Bellini in na Sicilijanski klavirski akademiji. Jens-Peter Maintz je vsestranski solist, iskan komorni glasbenik in predan profesor violončela. Od leta 2004 je profesor na Univerzi za umetnost v Berlinu, od leta 2006 pa tudi prvi violončelist Orkestra Festivala v Luzernu. Kot solist in komorni glasbenik koncertira v Nemčiji, v Avstriji, Švici, Španiji, na Nizozemskem, Poljskem, v Južni Ameriki in ZDA. Igra s simfoničnimi orkestri iz Berlina, Leipziga, Stuttgarta, Haaga in Tokia. V preteklosti je večkrat sodeloval s Claudiem Abbadom, zdaj pa z dirigenti, kot so Vladimir Aškenazi, Herbert Blomstedt, Dennis Russel Davies, Marek Janowski, Bobby McFerrin, s triom Fontenay in s solisti Janine Jansen, Julian Rachlin in drugimi. Na klavirju ga bo spremljala Keiko Tamura, japonska pianistka, diplomantka Lübeškega glasbenega kolidža in nagrajenka tekmovanja Čajkovski v Moskvi za najboljšo klavirsko spremljavo.

Tako flavtist Felix Renggli, ki je docent na Konservatoriju za glasbo italijanske Švice v Luganu, kot tudi oboist Emanuel Abbühl, zaposlen na Univerzi za glasbo v Mannheimu in Akademiji za glasbo v Baslu, sta priznana koncertanta, uveljavljena solista in komorna glasbenika ter orkestraša. Felix Renggli je kot prva flavta igral v različnih orkestrih, kot so Orkester Festivala v Luzernu, Tonhalle v Zürichu, Simfonični orkester mesta St. Gallen, Evropski komorni orkester in Camerata Bern. Kot solist in komorni glasbenik pogosto koncertira po Evropi, Južni Ameriki, Združenih državah, na Japonskem, v Koreji in na Kitajskem. Emanuel Abbühl, ki je tudi častni član Kraljeve glasbene akademije v Londonu, je bil med letoma 2006 in 2015 vodilni oboist v Baselskem simfoničnem orkestru, Rotterdamskem filharmoničnem orkestru ter Londonskem simfoničnem orkestru in nastopal pod vodstvom sira Colina Davisa, Bernarda Haitinka in Valerija Gergijeva.

Pianist Thomas Haberlah je profesor na Glasbeni akademiji v Hannovru, poleg tega pa pogosto korepetira na mednarodnih glasbenih festivalih in mojstrskih tečajih z glasbeniki, kot so Hartmut Rohde, Karl-Heinz Steffens, Andrea Lieberknecht, Felix Renggli in drugi. Kot solist in član komornih zasedb nastopa doma in po Evropi, koncertna pot pa ga je popeljala tudi na turneje v Korejo in na Japonsko. Japonska pianistka Kimiko Imani je študij klavirja zaključila na Visoki šoli za glasbo v Detmoldu. Po študiju je začela sodelovati pri številnih projektih za komorno glasbo. Razvila so se sodelovanja z renomiranimi solisti, kot so Emanuel Abbühl, Albrecht Mayer, Lucas Macias Navarro, Guilhaume Santana in Alexei Ogrintchouk. Trenutno poučuje na Univerzi za umetnost v Berlinu in Akademiji za glasbo Hanns Eisler v Berlinu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine