14.3 C
Ljubljana
sobota, 27 aprila, 2024

Naslednja uprizoritev Škofjeloškega pasijona bo zaradi poplav šele leta 2026

Piše: C. R., STA

Ponovna uprizoritev Škofjeloškega pasijona je bila načrtovana leta 2025, vendar se bo tudi zaradi avgustovskih poplav in prenove Mestnega trga zamaknila predvidoma v leto 2026. Bo pa drevi ob 18. uri v Sokolskem domu predstavitev nove knjige Iz paradiža: tri stoletja Škofjeloškega pasijona, katere avtor je Alojzij Pavel Florjančič.

“Naš najpomembnejši kulturni projekt in nesnovna dediščina človeštva je v koronskih letih doživela zelo nesrečno usodo, saj je bilo vse pripravljeno na veliko uprizoritev ob 300. obletnici pasijona. Sedaj pa se na odboru za Škofjeloški pasijon ob vzdrževanju rednih aktivnosti, prijavah na evropske projekte, pripravah na novo opremo, kostumografijo, dramaturgijo in tudi prostore, ogromno pogovarjamo o prihodnji uprizoritvi,” je prejšnji teden na seji občinskega sveta povedal škofjeloški župan Tine Radinja.

“Ogromno debat je bilo vezanih na vprašanje, kako sočasno izvesti pomemben projekt prenove Mestnega trga in poskrbeti za uprizoritev pasijona. Sedaj z naravno katastrofo so se stvari še bolj zakomplicirale,” je izpostavil župan. Tako so na odboru prišli do zaključka, da uprizoritev v letu 2025, ki je bilo prej predvideno kot prvi možni termin, ne bo izvedljiva. “Bomo pa naredili vse, da bi Škofjeloški pasijon ponovno izvedli v letu 2026,” je poudaril.

Tomaž Paulus, ki vodi posvetovalno telo o Škofjeloškem pasijonu, je povedal, da debata o tem, kdaj bi pasijon ponovno uprizoriti, teče že kar nekaj časa. Zadnja uprizoritev je bila leta 2015, saj je načrtovana uprizoritev v letu 2021 zaradi pandemije odpadla. Pasijon naj bi se sicer v skladu z občinskim odlokom uprizarjal vsakih šest let, sedaj pa bo med uprizoritvama minilo vsaj 11 let.

“Zato smo predlagali res prvi možni termin, takega, da bo dovolj časa za dobro pripravo, hkrati pa se ne bo toliko prepletal s samo obnovo Mestnega trga, če bo ta res lahko šla v izvedbo spomladi prihodnje leto,” je pojasnil Paulus. Prenova Mestnega trga, katere začetek je bil načrtovan letošnjo jesen, se namreč zaradi sanacije po poplavah, ki bo terjala obsežna finančna sredstva, zamika.

Medtem v Škofji Loki tudi v vmesnem obdobju do naslednje uprizoritve vzdržujejo pasijonsko kondicijo. Drevi bo potekala predstavitev nove knjige Iz paradiža: tri stoletja Škofjeloškega pasijona. Knjigo, ki obsega 240 strani, sta založili Občina Škofja Loka in založba Salve.

Dokumentarna knjiga v štirih delih prvič podrobno predstavlja vse znane uprizoritve Škofjeloškega pasijona v Sloveniji, zamejstvu in po svetu. Bralcem ponuja popotovanje skozi zgodovino Škofjeloškega pasijona, saj bo predstavljenih kar 35 uprizoritev.

V prvem delu knjige se arhitekt in slikar Boris Kobe poigrava z rekonstrukcijami pasijona, ki se je po ulicah Škofje Loke odvijal leta 1721. Drugi del prinaša kronološki pregled uprizarjanja pasijona v 18. stoletju, s časovno zaporednimi številkami od ena do devet, tretji del pa raziskuje vse sodobne uprizoritve med letoma 1930 in 2023, s številkami od 10 do 35.

Zadnji, zaključni del knjige predstavlja nekaj izbranih dogodkov v povezavi s Škofjeloškim pasijonom. Med drugim prinaša tudi vpogled v zaščito Škofjeloškega pasijona kot Unescove nesnovne kulturne dediščine človeštva in obnavljanje dragocenega kodeksa, kar priča o njegovi živosti ter aktualnosti.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine