3.5 C
Ljubljana
sobota, 16 oktobra, 2021

Narava grajskega griča, sobivanje človeka in narave v mestu

Piše: Jože Jan 

V Peterokotnem stolpu ljubljanskega gradu bo v četrtek, 16. 9. 2021, ob 18. uri otvorjena razstava umetniškega nakita “Narava grajskega griča, sobivanje človeka in narave v mestu”. Oblikovalki razstavljenega nakita Martina Obid Mlakar in Nataša Grandovec raziskujeta različne plasti sobivanja človeka in narave na Grajskem griču. To sobivanje je del urbanega vsakdana. Razkriva se v mestnih mitih, ljudskih pripovedkah in ob sprehodih. 

Nakit vabi k detajlu, ki spomni na že poznane zgodbe, ali pa razkriva skrite pomene. V njem so ujete biotske posebnosti Grajskega griča in sledi, ki jih je človek pustil tam. V nakitu oblikovane podrobnosti kažejo na raznolikost zelenega, slikovitega Grajskega griča in pripovedujejo o človeku, ki že dolgo gradi, oblikuje in živi na griču. Avtorici z unikatnimi kosi interpretirata sprehode po kostanjevem drevoredu, zgodbo o vinski trti, odkrivata Fleischmannovo botaniko, stopata v dialog s Plečnikom in se ozirata po zgodovinskih obdobjih. 

Postavitev je zasnovana v kovinskih koritih in steklenih kupolah, ki so nameščeni na tankih kovinskih nožicah. Cikcak postavitev korit je prispodoba za razpoko, iz katere zraste rastlina, ali razpoko v času, ko se spominjamo. 

Martina Obid Mlakar je akademska umetnica, ki je po študiju na ljubljanski akademiji za likovno umetnost opravila še strokovni izpit in pridobila naslov akademske konservatorke-restavratorke, kasneje pa se je izmojstrila v oblikovanju nakita, zlatarstva in srebrokovaštva. 

Nataša Grandovec se je izobraževala na Metropolitan University v Londonu in Nova Scotia College of Art and Design v Halifaxu v Kanadi. Ukvarja se predvsem z oblikovanjem nakita, pri čemer uporablja različne tehnike. 

Kustosinja razstave je dr. Petra Bole, direktorica Muzejev radovljiške občine. 

Razstava bo odprta od 16. septembra do 21.novembra 2021 od 9. do 20. ure.

Zadnje novice

Sorodne vsebine